12. 9. 2023, 18:26 | Vir: STA

Slovenija v EU z močnim sporočilom glede zaščite vode

Profimedia

Slovenci lahko druge države marsikaj naučimo glede tega vprašanja.

Evropski parlament je sprejel stališče o posodobljenih pravilih za zaščito površinskih in podtalnih voda. Poročevalec pristojnega odbora, slovenski evroposlanec Milan Brglez (S&D/SD), je izpostavil pomen sprejetja najstrožjih standardov za zaščito voda in zmanjševanja možnosti njihovega onesnaževanja.

Večne kemikalije

Evropski poslanci so se v poročilu zavzeli za redno posodabljanje nadzornih seznamov nevarnih snovi, ki predstavljajo veliko tveganje za zdravje ljudi in okolje. Med drugim so pozvali, naj se na sezname onesnaževalcev podzemnih in površinskih voda doda podskupina t.i. večnih kemikalij, na sezname pa je treba dodati tudi mikroplastiko in mikroorganizme, so sporočili iz parlamenta. Glede predloga se bodo v nadaljevanju postopka opredelile države članice.

Voda je žal postala odlagališče kemičnih snovi, ki ogrožajo ne le ekosisteme in naravo v celoti, ampak tudi naše zdravje in življenja, je v ponedeljkovi razpravi o poročilu, ki ga je danes sprejel parlament, poudaril Brglez.

Profimedia

EU potrebuje zakonodajni okvir

Ta bo zagotavljal pravočasno odzivnost na vse večjo pojavnost novodobnih onesnaževalcev okolja ter okrepil sodelovanje in operativno podporo na ravni EU. Obenem naj bi omogočil, da onesnaževalci prispevajo pravičen delež pri preprečevanju in izvajanju nadzora nad onesnaževanjem, je dejal Brglez.

Po njegovih besedah je treba okrepiti tudi nadzor nad koncentracijami glifosata, ki ga najdemo v površinskih vodah v vsej Evropi, onesnaževanje s tem herbicidom pa predstavlja veliko nevarnost za vodno življenje in povzroča nepotrebne stroške.

Profimedia

Treba je narediti več

Vse večji pritisk na vodne vire pomeni vse večji finančni izziv za prebivalce ter članice, ki že zdaj na letni ravni porabijo kar 100 milijard evrov za zagotavljanje oskrbe z vodo in sanitarne ureditve, je opozoril. Kot je med drugim še ocenil, je treba narediti več na preventivnih ukrepih, sprememba zakonodaje pa je lahko odlična priložnost za to.

Tanja Andrejasic Wechsler v New Yorku uči o spoštovanju do vode: "Nikomur ne pripada!"

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord