22. 11. 2023, 17:01 | Vir: STA

Slovenski vojak iztožil 100-odstotno plačilo za opravljanje te naloge

Fotografija je simbolična.

Borut Živulovič/Bobo

Na sindikatu vojakov so prepričani, da bo tudi več kot 2000 drugih slovenskih vojakov tožbo dobilo v celoti.

Član Sindikata vojakov Slovenije je na višjem delovnem in socialnem sodišču dobil pravnomočno sodbo za 100-odstotno plačilo urne postavke tudi za drugo vrsto pripravljenosti zraven straže, so sporočili iz sindikata. Prepričani so, da bo preko 2000 vloženih tožb dobljenih v celoti.

Po pozitivnih sodbah na prvostopenjskem sodišču je pred nekaj dnevi tudi višje delovno sodišče razsodilo, da je ves čas v pripravljenosti v okviru varovanja državne meje treba plačati v višini 100-odstotne urne postavke, so zapisali iz sindikata. To "potrjuje naše trditve, da ministrstvo za obrambo s postopki na sodiščih za plačilo dolga iz naslova pripravljenosti le zavlačuje in varčuje", so ocenili.

Pripravljenost na meji je enakovredna delovnemu času

Drugostopenjsko sodišče je sicer razsodilo, da tudi pripravljenost na določenem kraju, kjer je delavec na razpolago delodajalcu in izpolnjuje svoje delovne obveznosti, torej je takoj na voljo za opravljanje nalog, predstavlja efektivni delovni čas.

Aleksander Strnad

Pravni red Evropske unije in zakon o delovnih razmerjih določata delovni čas in čas počitka, ob tem pa ne poznata ničesar vmesnega, so sodbo povzeli v sindikatu. Specialna obrambna zakonodaja pa med tema dvema kategorijama določa še pripravljenost na delovnem mestu ali na določenem kraju, ki se ne šteje v delovni čas. Ustavno sodišče je glede teh določb pojasnilo, da so protiustavne in se jih ne sme uporabljati zaradi neposredne uporabe direktive Evropske unije o delovnem času, so zapisali.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord