18. 4. 2022, 13:33

Vojaški helikopter, ki v gorah rešuje ponesrečence, izpostavljen hudi nevarnosti

Žiga Živulović jr./BOBO

Helikopter Slovenske vojske je v nedeljo na Jesenice prepeljal planinca, ki se je poškodoval na območju Kredarice. Kaj je ogrozilo varnost gorskih reševalcev in posadke?

Po tem, ko ga je oddal, so vojaški helikopter, v katerem so bili gorski reševalci in posadka Slovenske vojske, med letom osvetili z lasersko svetlobo zelene barve. "Dejanje pomeni hudo nevarnost za letalski promet in veliko nevarnost za poškodbe oči oziroma vida posadke," sporočajo kranjski policisti.

Po do zdaj zbranih podatkih zaradi hitre reakcije pilotov ni prišlo do ogrožanja varnosti posadke. Policija bo v primeru, da bodo ugotovili ogrožanje varnosti, vodila postopke v smeri kaznivega dejanja. Ob tem policija opozarja, da usmerjanje laserja v kabino helikopterja pomeni hudo nevarnost za letalski promet in veliko nevarnost za poškodbe oči oziroma vida posadke, poroča portal N1. 

Laserski žarek namreč vsakič povzroči najmanj trenutno zaslepljenost vse posadke zaradi odboja žarkov po pilotski kabini, v najslabšem primeru pa lahko privede tudi do nenadzorovanih situacij v zraku, strmoglavljenja ali trajnih posledic na vidu, pojasnjujejo na policiji.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord