10. 6. 2024, 18:47 | Vir: STA

Kritike na račun "počasnega" štetja glasov, Janša pa je z odzivom marsikoga presenetil

Borut Živulović/Bobo

Štetje glasov je trajalo precej več časa kot običajno, je bilo zaslediti odzive na nedeljsko delo državne volilne komisije.

Na nedeljskih evropskih volitvah je bilo po delnih neuradnih podatkih od približno 698.500 oddanih glasovnic neveljavnih skoraj 31.000, kar je 4,4 odstotka. Leta 2019 je bilo oddanih glasovnic približno 492.500. Neveljavnih jih je bilo skoraj 10.400 ali 2,1 odstotka. To pomeni, da jih je bilo letos neveljavnih 2,3 odstotne točke več kot leta 2019.

Golob ne ve, kaj se je dogajalo

Po podatkih, ki jih je objavila Državna volilna komisija (DVK), je bilo v nedeljo oddanih 698.466 glasovnic, med katerimi jih je bilo neveljavnih 30.735. Na evropskih volitvah pred petimi leti je bilo oddanih glasovnic 492.457, med njimi pa je bilo neveljavnih 10.382 ali 2,1 odstotka.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Premier in predsednik Svobode Robert Golob je dejal, da sam štetja glasov, ki je ob velikem številu glasovanj terjalo precej več časa kot običajno, in podatkov o številu neveljavnih glasovnic ne more komentirati, ker nima dovolj informacij, pa tudi da je zanje izvedel iz medijev. "Zagotovo je to nekaj, kar bodo institucije morale pojasniti, ampak mislim, da imamo za to dovolj časa, nikakor pa zaradi tega ne bi pod vprašaj postavljal legitimnosti rezultatov," je predsednik vlade dejal ob robu sestanka sveta vlade za Slovence v zamejstvu.

Janša stopil v bran članom volilnih odborov

Predsednik SDS Janez Janša pa je v zapisu na družbenem omrežju X tokrat stopil v bran članom volilnih odborov. Ti so po njegovem mnenju neupravičeno kritizirani zaradi pozne objave rezultatov. Slednje je posledica tega, da je Gibanje Svoboda ob evropskih volitvah volivcem "naložilo" še izrekanje o štirih referendumskih vprašanjih, je prepričan. "Nemogoče je pet volitev obdelati v času enih. Hvala za trud," je še zapisal prvak največje opozicijske stranke.

Medtem pa je DVK za torek sklicala sejo, na kateri se bodo med drugim opredelili do novinarskih vprašanj v zvezi z izvedbo glasovanj na volitvah evropskih poslancev iz Slovenije in posvetovalnih referendumih.

Na evropskih volitvah so sicer volivci izrazili svojo voljo tako, da so obkrožili zaporedno številko liste, za katero so želeli glasovati. Preferenčni glas pa so lahko oddali tako, da so obkrožili številko pred imenom in priimkom kandidata. Pri tem je bilo treba preferenčni glas dati kandidatu iste liste, za katero so glasovali, sicer glasovnica ni veljavna. Če je volivec obkrožil le ime kandidata, se šteje tudi glas za listo, ki ji pripada, in je torej glasovnica veljavna.

Novo na Metroplay: "Ne biti cringe" | N1 podkast s Suzano Lovec