23. 10. 2022, 09:45 | Vir: STA

Volivce zmedle označbe na glasovnicah: izvedeli smo, zakaj imajo nekatere dva žiga

Borut Živulovič/Bobo/Facebook/Vinko Perger

Po družbenih omrežjih so zaokrožile fotografije glasovnic, ki naj bi bile po mnenju uporabnikov napačno označene. Nekateri trdijo, da morata biti žiga dva, tiste ki imajo le enega, naj ne bi bile veljavne. Ali to drži?

Po vsej Sloveniji danes potekajo volitve predsednika republike. Na Državni volilni komisiji (DVK) ob tem v izogib napačnim informacijam, ki se pojavljajo v nekaterih medijih, poudarjajo, da so glasovnice na rednih voliščih opremljene le z enim žigom. Glasovnice na voliščih omnia pa imajo dva.

Glasovnice na rednih voliščih imajo faksimile žiga DVK spodaj na sredini, so pojasnili na DVK. Glasovnice na voliščih omnia pa imajo dva žiga - faksimile žiga DVK spodaj na sredini in žig okrajne volilne komisije levo zgoraj. Dva žiga so imele tudi glasovnice na predčasnem glasovanju, ki je potekalo od torka do četrtka. Glasovnice za glasovanje na diplomatsko-konzularnih predstavništvih imajo faksimile žiga DVK zgoraj na sredini.

Prvi delni izidi volitev ob 20. uri

Na več kot 3000 volišč po državi je danes povabljenih približno 1,7 milijona volilnih upravičencev, ki med sedmimi kandidati izbirajo novega predsednika republike. Od teh je 2999 rednih volišč in 88 volišč omnia, ki so namenjena tistim, ki želijo glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča. Volivci v tujini pa lahko glasujejo na enem izmed 30 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih.

Volišča se bodo zaprla ob 19. uri, do takrat še velja volilni molk. Prvi delni izidi glasovanja bodo predvidoma znani okrog 20. ure, odločitev volivcev pa bi bila lahko znana okrog 22. ure. Vzporednih volitev, ki jih navadno izvajajo medijske hiše, pa tokrat ne bo.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ