Uredništvo | 13. 11. 2023, 22:18

Vrnitev volka: je strah prebivalcev upravičen? Pristojni mirijo in pojasnjujejo

Profimedia

Na območju gorjanske občine v zadnjem času beležijo več napadov volkov na ovce, eden se je zgodil zelo blizu vrtca in osnovne šole.

Volk je simbol neokrnjene narave, kot plenilec pa je tudi pomemben člen v prehranjevalni verigi. Zanj velja, da človeku ni nevaren. A zaradi nedavnih napadov volkov na drobnico skoraj v samem središču Gorij, v bližini vrtca in šole, so tamkajšnji prebivalci vse bolj prestrašeni. Gorjanski župan Peter Torkar od ministrstva za naravne vire in prostor zahteva jasna navodila in ukrepe za zaščito ter varnost občanov. 

Profimedia

Njihovo nočno tuljenje je vse bližje

Da si želi predvsem ukrepanja države, saj se je napad, v katerem je bilo pomorjenih več ovac, številne pa so bile hudo ranjene, zgodil le nekaj sto metrov od osnovne šole, je Torkar poudaril tudi v oddaji Tednik. "Občane je strah, ponoči slišijo tuljenje in to ni prijetno, tudi otroke se bojijo pustiti ven," je dejal.

Profimedia

Z ministrstva so mu že v odgovoru na njegov dopis, ki ga je na njih naslovil, poudarili, da odkar obstajajo verodostojni podatki, z območja Slovenije ne poznamo primera, da bi volk kjerkoli in kadarkoli napadel človeka. Volka je človek tisočletja preganjal in mu globoko vtisnili strah, zato se človeka izogiba, so zagotovili.

"V kolikor pa do tega, sicer zelo redkega dogodka pride, je ob srečanju volka treba ostati miren, opozoriti na svojo prisotnost in se umakniti," so še zapisali. 

Širitev populacije

Populacija volkov, ki je v Alpah izumrla v začetku 20. stoletja, se od devetdesetih let prejšnjega stoletja naravno širi nazaj v Alpe. Sistematično spremljanje volkov se je začelo leta 2010. Med letoma 2010 in 2011 je bila ocenjena velikost populacije volkov v Sloveniji med 34 in 42 osebki. Ocena velikosti populacije iz sezone 2018/2019 pravi, da je v Sloveniji od 86 do 110 volkov (brez čezmejnih posameznikov), ki tvorijo 14 tropov.

Je možno sobivanje?

Je možno sobivanje?

Profimedia

Prav v teh letih je prišlo do hitrega preskoka v prostorski širitvi populacije volkov. Najprej so v alpskih in predalpskih regijah odkrili tri pare volkov, s pomočjo metode izzivanja tuljenja pa je bila leta 2019 zaznana prisotnost treh novoustanovljenih tropov volkov.  

"Ukrepanje mora biti takrat, ko pride do konflikta"

Volka najpogosteje srečajo lovci, gozdarji in ljudje, ki se veliko gibljejo v gozdu. Približevanje volka naseljem, če se tam pasejo rejne živali, je mogoče prepreči z učinkovitim varovanjem, so navedli na ministrstvu in kot učinkovite izpostavili obodne električne ograje. Hubert Potočnik z Biotehniške fakultete k temu dodaja tudi dodatno varovanje s pastirskimi psi. Miha Marečne z Zavoda za gozdove pa ob tem poudarja, da volk v samostojni Sloveniji še ni napadel človeka.

A do konfliktov lahko prihaja povsod, kjer so volkovi prisotni. Stroka ob tem pravi, da mora do ukrepanja (odstrela) priti le v primerih, ko pride do konflikta. Mateja Blažič z okoljskega ministrstva je predstavila, v katerih primerih ministrstvo izda dovoljenje za poseg v populacijo zavarovane vrste, in sicer če so izpolnjeni trije pogoji: da ni druge zadovoljive možnosti, da se s tem ne ogrozi ugodnega ohranitvenega stanja populacije, izpolnjen pa mora biti še eden od razlogov za odvzem, na primer preprečitev resne škode, zagotavljanje zdravja in varnosti ljudi ter zagotavljanje varstva živalske vrste.

Facebook/Triglavski narodni park /Triglav National Park

Vlada in pristojna ministrstva si bo še naprej prizadevala za sobivanje človeka z volkom tudi v obliki sofinanciranja preventivnih ukrepov, z izplačevanjem odškodnine v primeru nastalih škod ter ob izpolnjenih pogojih za odvzem iz narave z odstrelom za odzivnost in hitro izdajanje dovoljenj. V letu 2024 pa načrtuje tudi sprejetje nove strategije upravljanja z volkom.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol