A. B./STA | 14. 11. 2022, 10:06 | Vir: STA

Voznik v Mariboru s povprečno hitrostjo 200 km/h ogrožal druge udeležence v prometu

Regionalna obala

Hitrost in vožnja pod vplivom alkohola sta najpogostejša vzroka prometnih nesreč. Ne pozabite, da s tovrstnimi dejanji v prometu ogrožate tudi druge. 

Policisti so v petek na podravski avtocesti med Slivnico in Hajdino ustavili 55-letnega voznika osebnega avtomobila iz okolice Maribora, ki je vozil opit in s povprečno hitrostjo 200 kilometrov na uro.

Prepovedali so mu nadaljnjo vožnjo ter mu odvzeli vozniško dovoljenje, so danes sporočili s Policijske uprave Maribor.

Napihal je 0,77 mililigrama alkohola v litru izdihanega zraka

Omenjenega voznika so policisti ustavili, medtem ko so opravljali nadzor cestnega prometa s civilnim policijskim vozilom z vgrajenim videonadzornim sistemom Provida 2000. Preizkus z indikatorjem alkohola je pokazal 0,77 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Borut Živulovič/Bobo

V soboto so imeli policisti veliko dela 

V sobotnem poostrenem nadzoru prometa nad psihofizičnim stanjem voznikov so policisti z indikatorji alkohola preizkusili 284 voznikov. Pri 11 voznikih, ki so vozili pod vplivom alkohola, je bila vrednost alkohola v izdihanem zraku nižja od 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, pri dveh pa je bila nad to vrednostjo. Enega voznika, ki je vozil pod vplivom alkohola, so policisti pridržali, enemu pa odredili strokovni pregled.

Hitrost in vožnja pod vplivom alkohola najpogostejša vzroka prometnih nesreč 

Policisti ob tem znova opozarjajo, da je vožnja pod vplivom alkohola še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. "Zaradi alkohola se zmanjšujejo voznikove sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, predvidevanja in presoje ter ustreznega ravnanja," so izpostavili na mariborski policijski upravi.

Žiga Živulovič jr./Bobo/fotomontaža

Hitrost in vožnja pod vplivom alkohola sta najpogostejša vzroka prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, zato policisti pozivajo voznike, naj vozijo strpno in previdno, naj hitrost vožnje prilagodijo stanju cest in razmeram v cestnem prometu ter naj spoštujejo cestnoprometne predpise.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.