L. PA. | 9. 4. 2024, 15:02

Znano število prijav na srednje šole: najbolj zaželena v Sloveniji je trenutno ...

Bor Slana/Bobo

Po opažanju ministrstva tako velikega navala kot prejšnja leta na šole v večjih središčih ni; še vedno je precej prostih mest tudi v gimnazijah, celo v Ljubljani, se pa po drugi strani nekatere med njimi spopadajo z velikim številom presežnih vpisov ...

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je včeraj objavilo prvo informacijo o stanju prijav za vpis v srednje šole za prihodnje šolsko leto.

Po njihovem opažanju, poroča Delo, tako velikega navala kot prejšnja leta na srednje šole v večjih središčih ni, še vedno je precej prostih mest tudi v gimnazijah, celo v Ljubljani.

Še vedno pa je najbolj zaželena izobraževalna institucija v Sloveniji gimnazija, in sicer gimnazija Ledina, kjer je na 196 prostih mest prijavljenih 283 kandidatov.

Poleg Ledine imata po informacijah Dela več kot 200 prijav še Srednja zdravstvena šola Ljubljana v programu zdravstvena nega (239 prijavljenih na 224 prostih mest) in Srednja frizerska šola Ljubljana v programu frizer (228 prijavljenih na 156 prostih mest).

Morda vas zanima tudi:

Na Ledini so imeli lansko leto ob tem času 36 manj prijav kot lani, ko je bilo največ prijavljenih, 314, na program zdravstvene nege na Srednji zdravstveni šoli Ljubljana. Srednja zdravstvena je po obleganosti letos pristala na drugem mestu, polna pa imajo tudi program bolničar in novi gimnazijski program. 

Z Gimnazije Ledina so sicer sporočili, da imajo 52 kandidatov z vsemi 120 točkami, na 196. mestu pa so tisti s 115 točkami, torej taki, ki so imeli v 7. in 8. razredu skupno pet štiric.

"Vpis je hektičen. Zadaj so tudi žalostne zgodbe, saj veš, da otroku ne moreš izpolniti želje, da bi prišel k nam. Prihodnjih 14 dni za našo svetovalno službo ne bo lepih," je za Delo dejal ravnatelj Roman Vogrinc. 

Prostih mest je še veliko

Na skupno 26.066 razpisanih mest za vpis v srednje šole za prihodnje šolsko leto se je letos prijavilo 22.976 kandidatov, od tega 21.305 devetošolcev.

9904 kandidatov (43 odstotkov) je prijavljenih v programe srednjega strokovnega izobraževanja, za katere je tudi največ razpisanih mest, skupno 10.540. V gimnazijske programe se jih je prijavilo 7809 (34 odstotkov), na voljo je 7728 prostih mest.

V programe srednjega poklicnega izobraževanja, kjer je na voljo 6954 razpisanih mest, se je prijavilo 4511 kandidatov (19,6 odstotka). V programe nižjega poklicnega izobraževanja, kjer je razpisanih 844 prostih mest, se je prijavilo 752 kandidatov (3,3 odstotka).

Prostih mest je še veliko, a želje niso enakomerno porazdeljene. Kandidati lahko v prihodnjih dveh tednih, do 23. aprila, prijave večkrat prenesejo na druge šole, število prijavljenih se bo tako še precej spreminjalo. Kje bodo omejitve vpisa, bo dokončno znano 24. maja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol