N. Vo. | 23. 3. 2024, 20:17

Čez dan sonce, zdaj pa že ... sneg! Vreme pokazalo zobe, poglejte, kje so tla že pobeljena

posnetek zaslona/Facebook InfoPot

Slovenijo je v zadnjih urah zajelo izrazito vremensko dogajanje, ki je prineslo hitro ohladitev, močne nalive in sunke vetra, zlasti v severni polovici države.

Hiter prehod fronte je v višnjih legah že povzročil pojav snežink, na infoPoti pa ob tem opozarjajo, da je zimska oprema še vedno obvezna povsod, kjer se sneg oprijema vozišča. Voznikom svetujejo previdno vožnjo, če je ta res nujna, sicer pa naj nenujna potovanja počakajo, dokler se vreme ne umiri.

Padavine se bodo ponoči okrepile, nevihte bodo zajele vso Slovenijo

Vremenska napoved Agencije RS za okolje (ARSO) dodaja, da se bodo padavine ponoči še okrepile ter zajele večji del Slovenije, vključno z možnostjo neviht. Pričakujejo, da bo meja sneženja padla na nadmorsko višino okoli 600 metrov, lokalno tudi nižje, kar povečuje tveganje za snežne padavine na nižje ležečih območjih. Opozarjajo tudi na možnost okrepljenega severnega vetra z močnimi sunki, ki bi lahko presegli 80 km/h, zlasti na Notranjskem in jugovzhodu države.

Ponoči bodo padavine večinoma ponehale, jutro pa naj bi prineslo razjasnitev z najnižjimi jutranjimi temperaturami med 2 in 6 stopinj Celzija, v alpskih dolinah celo do -3 stopinje Celzija. Nedelja naj bi se začela precej jasno, čez dan pa so možne plohe in posamične nevihte. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale med 8 in 16 stopinjami Celzija.

Vreme v prihodnjih dneh

Napoved za prihodnje dni kaže na precej jasno vreme v ponedeljek, z možnostjo slane in jutranje megle po nekaterih nižinah, medtem ko bo torek prinesel pretežno oblačno vreme.

Vremenska slika za regijo razkriva, da se nad severno, srednjo in vzhodno Evropo nahaja območje nizkega zračnega tlaka s hladno fronto, ki je dosegla severno stran Alp in bo v noči na nedeljo prešla čez Slovenijo. V predfrontalnem obdobju je k nam od jugozahoda pritekal topel in še razmeroma suh zrak, kar se bo kmalu spremenilo.

V sosednjih pokrajinah se obeta podoben vremenski razvoj, z oblačenjem in padavinami, ki se bodo razširile v noči na nedeljo. Tudi tam se meja sneženja spušča, kar pomeni, da lahko pričakujemo snežne razmere v večjem delu regije.

Zaradi aktualnih vremenskih razmer se vsem, ki so na cestah ali se nameravajo odpraviti na pot, svetuje previdnost in spremljanje najnovejših vremenskih napovedi ter stanja na cestah.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol