Uredništvo | 23. 9. 2023, 10:30 | Vir: STA

Vreme je spet pokazalo zobe: tokrat pod vodo Bohinj (FOTO)

Facebook/posnetek zaslona/Neurje.si

Ponoči so narasle in poplavljale posamezne reke v Zgornjem Posočju, pa tudi Sava Bohinjka s pritoki. Kaj lahko pričakujemo danes popoldne in zvečer? 

V petek je Agencija RS za okolje (Arso) opozarjala, da se lahko po dolgotrajnejših nalivih v pasovih razlijejo in poplavijo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke. Večjo verjetnost za to so napovedovali na območju Gorenjske in Cerkljanskega ter Škofjeloškega hribovja. 

Ponoči so res narasle in poplavile posamezne reke v zgornjem Posočju in Sava Bohinjka s pritoki. 

Arso poroča, da te reke že upadajo oz. se ustaljujejo. Danes se bo vodnatost rek v osrednji in vzhodni Sloveniji povečala, večina rek pa bo dosegala srednje pretoke. 

Ponoči je izraziteje narasla tudi Sava v zgornjem toku, ostale reke na severozahodu države in na Primorskem pa imajo veliko vodnatost in prav tako večinoma upadajo. "Do srednjih pretokov so narasle Sava, Kolpa in posamezne reke v osrednji Sloveniji. Drugod po državi je vodnatost majhna in ustaljena," so zapisali na Arsu.

Arso izdal rumeno opozorilo

Zvečer in v noči na nedeljo lahko ponovno nekoliko narastejo posamezne reke na severozahodu države. Čez dan, zvečer in v prvem delu noči so v večjem delu države še možne tudi nevihte z nalivi. Ob tem se lahko razlijejo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke. Poplavi lahko tudi padavinska in zaledna voda. Večja verjetnost za ta pojav bo v južni polovici Slovenije, popoldan in zvečer tudi v zahodnem delu države, so dodali.

Agencija je za celotno državo z izjemo severovzhoda in Krasa izdala rumeno opozorilo pred razlivanjem vodotokov.

Obeti

Večjih nevšečnosti danes kljub posameznim nevihtam, ki bodo popoldne in zvečer nastale na zahodu in jugozahodu države, na Arsu ne pričakujejo. Temperature bodo danes in jutri od 15 do 18, na Primorskem do 23 stopinj Celzija.

V noči na nedeljo bo dež prehodno ponehal, najdlje bo deževalo v jugovzhodni Sloveniji. V nedeljo bo čez dan spet začelo deževati od vzhoda, kakšna kaplja dežja pa bi lahko na vzhodu padla tudi v ponedeljek.

Sicer se bo nov teden začel s temperaturami okoli 20 °C, v torek pa bo ob sončnem vremenu okoli 25 °C, napovedujejo vremenoslovci.