J. B./STA | 6. 8. 2023, 08:10

Vreme se umirja, na obzorju nova nevarnost: zdaj pretijo tudi zemeljski plazovi (kako prepoznati znake in se zaščititi?)

Profimedia

Čeprav je najhujše za nami, nevarnosti še ni konec.

Geološki zavod Slovenije zaradi velike namočenosti tal opozarja na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni državi. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih, še posebej pa na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode, so sporočili.

Posebej naj bodo pozorni tudi na vlažne madeže, prepustnost cevi in stranišč v hiši ter na območja povečane vlažnosti in zastajanja vode na zemljišču. V primeru pojava razpok, posedanja ali zdrsov zemljine naj se posvetujejo s strokovnjakom in obvestijo občino.

Redno pa naj lastniki pregledujejo tudi strma pobočja in naj bodo pozorni na pojave odlomov kamninskih blokov. Skrbno naj pregledajo tudi bazene in ribnike, ter jih popravijo, če puščajo, so še navedli na geološkem zavodu.

Na geološkem zavodu lastnikom objektov na nestabilnih tleh odsvetujejo zasuvanje ali spreminjanje poti jarkov in odtočnih poti. Lastniki naj preprečijo zbiranje in zastajanje večjih količin vode na enem mestu in ne dovolijo, da bi njihove težave z vodo ali tlemi moral reševati sosed, so navedli.

Pobočij lastniki ne smejo preoblikovati brez obvestila oz. dovoljenja lokalnih oblasti, prav tako naj ne odstranjujejo vegetacije s pobočij, ne da bi jo nadomestili s ponovno zasaditvijo.

Ob tem pozivajo k rednemu pregledovanju strešnih odtokov in žlebov, ter skrbi da so očiščeni in pretočni. Redno naj lastniki pregledujejo in čistijo tudi odtočne jaške. V času obilnih in dolgotrajnih padavin pa naj bodo pozorni na kazalce nastanka zdrsov zemeljske mase, so dodali. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu naj lastniki pokličejo na številko 112.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol