A. B. | 27. 2. 2023, 08:06

Prižgali oranžni alarm! Slovenija v primežu močnega vetra, poglejte, kje velika previdnost res ne bo odveč

BOBO

Ponekod je za določena vozila prepovedan promet, saj lahko veter ogrozi vaše življenje.

"Zjutraj in dopoldne bodo najmočnejši sunki burje še dosegali hitrost od 100 do 120 kilometrov na uro," se glasi oranžno opozorilo, ki ga je Agencija RS za okolje (ARSO) izdala v noči na ponedeljek. Zaradi močnega vetra je bila zaprta tudi primorska avtocesta med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani, a je ta po novih informacijah Prometno-informacijskega centra spet odprta. Je pa na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

Najvišjo izmerjeno hitrost vetra so med pripravo zabeležili v Podnanosu, kjer je veter pihal s hitrostjo 106 kilometrov na uro. Sledijo Manče, kjer veter piha z 99 kilometri na uro. 

Promet.si/sistem Burja/posnetek zaslona

Kakšno vreme nas časa?

Predvsem južno Slovenijo in nekatere hribovite kraje na severu države je v noči na ponedeljek znova zajelo sneženje. "Nad okoli 400 metrov nadmorske višine bodo temperature ves dan pod ničlo, zato se bo prijela vsaka snežinka, kar pomeni, da lahko kljub zelo majhni količini padavin zapade nekaj centimetrov suhega snega, predvsem v višjih predelih Kočevske, lokalno tudi več kot deset centimetrov," pojasnjujejo na Meteoinfo. 

Ne glede na visoke meritve hitrosti vetra naj bi se ta po navedbah vremenoslovcev nekoliko umiril in predvsem ne bo tako izrazit, kot je bil preteklo nedeljo. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.