R. K. | 21. 6. 2023, 12:19 | Vir: STA

Ponekod po Sloveniji najvišja stopnja nevarnosti: pričakujemo lahko orkanski veter in debelo točo

Bobo/fotomontaža

Vremenoslovci opozarjajo, da so pogoji za nastanek silovitih neurij v poznih popoldanskih urah več kot idealni. 

Danes bo precej jasno z nekaj oblačnimi koprenami. Pozno popoldne in zvečer bodo predvsem na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju nevihte, lahko tudi močnejše. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 36 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje (Arso).

Aleksandra Saša Prelesnik

V četrtek bo pretežno jasno, popoldne bo pihal južni do jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 21, najvišje dnevne od 31 do 37 stopinj Celzija.

Tako danes kot jutri sredi dneva in popoldne bo velika toplotna obremenitev, najizrazitejša v osrednji in jugovzhodni Sloveniji.

Opozorilo pred močnejšimi neurji s točo

Danes pozno popoldne in zvečer bodo predvsem na severovzhodu možna krajevna neurja z močnim vetrom in tudi točo. "Že danes se bodo v popoldanskih urah pri severnih sosedih začele prožiti prve nevihtne celice, ki bodo močnejše – supercelične narave," so zapisali na Facebook strani Neurje.si in dodali, da so pogoji za nastanek silovitih neurij več kot idealni. 

"Vremenski modeli nakazujejo prihod prve močnejše nevihtne linije na območje Koroške ter Štajerske v poznih popoldanskih urah, kjer velja najvišja, 3. stopnja nevarnosti," so poudarili. Ob tem so zapisali, da bodo tudi skrajni severovzhod Slovenije nevihte dosegle proti večeru in opozorili, da lahko pri takšnih pogojih pričakujemo močnejša neurja z debelo točo do sedem centimetrov premera. Težave bo poleg toče povzročal tudi rušilen, orkanski veter oziroma nevihtni piš, ki lahko prav tako ponekod preseže 100 km/h, so dodali.

V petek bo sprva precej jasno. Čez dan bo postopno bolj oblačno, plohe in nevihte bodo do večera zajele večji del Slovenije, na Primorskem bo večinoma suho. Pihal bo jugozahodnik, zvečer pa bo zapihal severni veter, na Primorskem burja. V noči na soboto bodo krajevne padavine povsod ponehale. V soboto bo precej jasno. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem burja. Vročina bo popustila.

Aleksandra Saša Prelesnik

Kakšno bo vreme pri naših sosedih?

Nad večjim delom Evrope je šibko območje visokega zračnega tlaka. Vremenska fronta se zadržuje nad delom zahodne in srednje Evrope. Od jugozahoda nad naše kraje doteka razmeroma suh in vroč afriški zrak.

V sosednjih pokrajinah bo prevladovalo sončno in vroče vreme. Popoldne ali zvečer bodo predvsem v sosednjih pokrajinah Avstrije ter v alpskem delu sosednje Italije krajevne nevihte, ki bodo jutri redkejše.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol