N. V. | 4. 9. 2023, 18:33

Se obeta občutna podražitev vrtcev? Razkrivamo, kako visoke naj bi bile položnice

Borut Zivulovic/Bobo/Profimedia/fotomontaža

Starši v Sloveniji bodo kmalu soočeni z višjimi stroški za predšolsko varstvo.

Položnice za vrtec, ki jih plačujejo ljubljanski starši, bi lahko kmalu postale občutno višje. Ljubljanska občina je namreč objavila gradivo, ki naj bi ga mestni svetniki obravnavali 25. septembra, v njem pa predlaga kar 27-odstotno podražitev programov v javnih vrtcih.

Cene v ljubljanskih javnih vrtcih so se namreč nazadnje podražile leta 2019, od takrat pa so se stroški programa predšolske vzgoje po izračunih občine povišali za 27 odstotkov. "Razliko višjih stroškov vse od 1. septembra 2019 krije Mestna občina Ljubljana iz svojega proračuna, medtem ko se plačila staršev in doplačila drugih občin niso povečala," so zapisali iz ljubljanske občine.

Na ljubljanski občini izpostavljajo predvsem povišanje minimalne plače, povečanje izhodišč v plačni lestvici, dvig za dodatni plačni razred za vse javne uslužbence in tri plačne razrede za pomočnice vzgojiteljic, višji regres … Podražilo se je praktično vse, piše v gradivu za mestni svet: hrana, ogrevanje, voda in elektrika.

V predlogu, ki naj bi ga mestni svetniki obravnavali 25. septembra, je navedeno, da bi starši v povprečju za varstvo plačali 15 odstotkov več kot zdaj, "razliko do linearnega povečanja za 27 odstotkov bi zagotovili iz občinskega proračuna".

Na ljubljanski občini izpostavljajo, da je predlog višjih cen povsem primerljiv s ceno varstva v ostalih mestnih občinah, ki so letos podražitve že sprejele.

Profimedia

Podražitve vrtcev drugod po Sloveniji

Že v začetku letošnjega leta so župani na seji združenja mestnih občin odločili, da bodo mestne občine cene vrtcev dvignile za 14 do 17 odstotkov. Za ta korak so se odločili, ker vlada ni odgovorila na njihov poziv, da iz proračuna pokrije stroške povišanj plač v tem letu, saj občine nimajo sredstev za pokritje višjih stroškov delovanja, smo poročali.

Starši v številnih krajih tako že plačujejo višje položnice, v Novi Gorici denimo za okoli 20 odstotkov. "Cene smo morali povišati, ker smo v zadnjih mesecih res težko shajali, bili smo nelikvidni, Mestna občina Nova Gorica nam je morala posojati denar, da smo lahko plačevali prispevke. Položnice so še enkrat višje, kot so bile pred novim letom, dobavitelji nam dnevno zvišujejo cene," je razloge ob marčevskem povišanju cen za N1 pojasnila ravnateljica Vrtca Nova Gorica Gabrijela Kodre.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol