N. V. | 21. 9. 2023, 20:36

V vrtcu za malčke skrbi vzgojiteljica, ki ne zna slovensko (starši na nogah)

Profimedia

Na občini trdijo, da je to posledica velikih težav pri iskanju vzgojiteljic.

V jaslih s slovenskim učnim jezikom Tika-taka v severnem delu Gorice trenutno za malčke skrbijo tri vzgojiteljice, vendar ena izmed njih ne obvlada slovenskega jezika. Starši naj bi bili na nogah in že v stiku z občinskim svetnikom Slovenske skupnosti, saj so omenjene jasli edine slovenske občinske jasli v Gorici.

Tuja vzgojiteljica le pomaga

Maura Clementi, vodja goriškega občinskega urada za socialo, je za Primorski dnevnik pojasnila, da je tretja vzgojiteljica, ki ne obvlada slovenščine, zelo izkušena in bo nedvomno zagotovila pomembno pomoč kolegicama med uvajanjem: "V jaslih Tika taka sta trenutno zaposleni dve vzgojiteljici z znanjem slovenskega jezika, kot je med drugim predvideno glede na sedanje število vpisanih otrok. Poleg tega smo dodali še tretjo vzgojiteljico, ki ne obvlada slovenščine in bo v slovenskih jaslih ostala samo za obdobje uvajanja."

Posledica velikih težav pri iskanju vzgojiteljic

Clementijeva trdi, da gre nedvomno za posledico dejstva, da je zelo težko najti vzgojiteljice za jasli. Zelo malo je takih, ki obvladajo italijanski jezik, še manj je tistih, ki poznajo slovenskega, pravi: "Vseskozi si prizadevamo najti kakšno novo vzgojiteljico, vendar pridobivanje novih kadrov ni enostavno." Ko bodo v jaslih Tika-taka sprejeli vseh petindvajset vpisanih otrok, bodo morale zanje skrbeti štiri vzgojiteljice, saj velja, da mora biti ena vzgojiteljica na sedem malčkov.

Profimedia

K nastali situaciji je prispevala tudi sprememba pri upravljanju jasli Tika-taka. V zadnjih petih letih je zanje skrbela zadruga Duemilauno, nakar je letošnji javni razpis zmagala zadruga Codess. Od treh oziroma štirih vzgojiteljic, ki so bile med lanskim šolskim letom zaposlene v jaslih Tika-taka, sta se dve odločili, da ne bosta sprejeli ponudbe zadruge Codess in bosta še naprej delali za zadrugo Duemilauno. 

V jaslih Tika-taka so v preteklosti tudi same vzgojiteljice pomagale pri iskanju novih kolegic. Nekaj mladih vzgojiteljic in študentk se jim je pridružilo, vendar je bilo še več takih, ki so se odločile za zaposlitev v slovenskih vrtcih in šolah, kjer so resnici na ljubo delovni in pogodbeni pogoji boljši.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol