A. B. | 21. 9. 2022, 13:34

Vse pogosteje izvajalci digitalnih bonov od udeležencev pričakujejo povrnjene stroške: tega si ne dovoliti!

Profimedia

Po tem, ko je ministrstvo razveljavilo razpis za sofinanciranje izvajanja neformalnih izobraževanj za odrasle na področju digitalnih kompetenc, ki so bila pogoj za pridobitev digitalnega bona, izvajalci odrejajo svoje pogoje. 

Na spletni strani službe vlade za digitalno izobrazbo opozarjajo na sporna dejanja nekaterih izmed izvajalcev izobraževanj za odrasle. Stroške usposabljanj želijo namreč prevaliti na udeležence. Svetovali so tudi, kaj storiti, če se to zgodi tudi vam.

Več prijav na klicnem centru 

"V klicnem centru Digitalni bon ’22 smo prejeli več podobnih primerov, iz katerih je možno razbrati, da nekateri izvajalci poskušajo prevaliti stroške usposabljanj na udeležence neformalnih izobraževanj za odrasle, stare 55 let ali več na področju digitalnih kompetenc za leto 2022," so zapisali na vrhu strani in pojasnili, da izvajalci pravne podlage za tovrstne zahtevke nimajo. "Iz Službe za digitalno preobrazbo sporočamo, da izvajalci nimajo pravne podlage za izdajo takšnih računov," so zapisali. 

Profimedia

Zmeda, ki je posledica nedavne razveljavitve razpisa za sofinanciranje izvajanja neformalnih izobraževanj za odrasle na področju digitalnih kompetenc, ki so bila pogoj za pridobitev digitalnega bona, namreč ne zadeva udeležencev kot takih. "Izvajalci bodo upravičene stroške prejeli povrnjene od Slovenskega regionalno razvojnega sklada (Sklad)," so zato zapisali na spletni strani in poudarili, da naj se posamezniki v primeru omenjenih zahtevkov obrnejo na Sklad. 

V primeru težav se zato obrnite na Sklad, in sicer jim lahko pišete prek elektronske pošte na: info@srrs.si. 

Digitalni boni za starejše dvignili veliko prahu

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je nedavno v sporočilu za javnost poudarila: "Izvajalcem bomo povrnili upravičene stroške za dokazane aktivnosti oziroma stroške, ki so nastali do vključno 25. avgusta 2022, torej do začasne zaustavitve vseh aktivnosti, povezanih z izobraževanji." 

Bobo

 "Udeležencem, ki so usposabljanja do 25. avgusta 2022 v najmanj 80 odstotkih ali 9 urah že opravili, bomo dodelili digitalni bon. S sklada bodo v prihodnjih dneh sporočili končno število takšnih udeležencev," je dodala Stojmenova Duh. 

Zapleti z uveljavljanjem in prvotno pridobitvijo digitalnih bonov že od samega začetka sprožajo veliko zmede. Mnogi se na tečaje sprva niso mogli prijaviti, nekateri so za prijavo več ur čakali na vročem soncu, spet drugi pa so po še prejšnjem razpisu (pred razveljavitvijo) ostali brez možnosti koriščenja. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ