7. 6. 2022, 16:45 | Vir: STA

Prihaja NOVOST za vse lastnike elektronskih naprav: življenje bo veliko lažje!

Profimedia

Kmalu bo konec iskanja pravega polnilca za mobilni telefon po stanovanju! Vas zanima, kaj se nam obeta?

Prenosni telefoni in druge elektronske naprave, prodane v EU-ju, bodo morale imeti od sredine leta 2024 dalje enoten polnilnik, so se strinjali pogajalci Evropskega parlamenta in Sveta EU-ja.

Evropski poslanci in predstavniki držav članic EU-ja verjamejo, da bo standardni polnilnik za vse elektronske naprave – poleg telefonov med drugim za tablične računalnike, elektronske bralnike, digitalne fotoaparate, slušalke, ročne konzole za videoigre in prenosne zvočnike – zmanjšal količino e-odpadkov.

Prihaja standardni polnilnik za vse elektronske naprave, kupljene v EU.

Prihaja standardni polnilnik za vse elektronske naprave, kupljene v EU.

Bobo

Nasprotovanje Appla ne bo zaleglo 

Pri ameriškem tehnološkem velikanu Applu se medtem s tem ne strinjajo. Menijo, da bo s tem okrnjena inovativnost in na koncu bo onesnaženje še večje.

Glede na to, da EU šteje 450 milijonov prebivalcev in je dom bogatih potrošnikov, bi lahko uvedba polnilnika z vhodom USB-C pomembno vplivala na trg pametnih telefonov in naprav na svetovni ravni.

"Čas je, da naredimo konec kupu kablov"

"Nova zakonodaja bo olajšala življenja evropskih potrošnikov in bo do okolja prijaznejša," je spremembe pospremil eden od pogajalcev, evropski poslanec Andrej Kovačev. "Čas je, da naredimo konec kupu kablov, ki jih imamo vsi v predalih, in prihranimo približno 11.000 ton elektronskih odpadkov letno," je menil.

Evropski parlament in države članice morajo zdaj politični dogovor potrditi še uradno, veljati pa naj bi začel sredi leta 2024.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.