A. B. | 26. 11. 2022, 13:03 | Vir: Avtomagazin

Vsem lastnikom starih "rožnatih" vozniških dovoljenj lahko pošteno odleže

Profimedia

Rok za podaljšanje je skrajen, zaenkrat od njega ne mislijo odstopati. 

"Nova" vozniška dovoljenja, ki veljajo deset let, smo v Sloveniji uvedli leta 2009, od tedaj pa oblast teži k temu, da bi vozniki – tudi po nareku Evropske unije – čim prej z njimi nadomestili stara dovoljenja v obliki roza obarvanih knjižic.

V prvem načrtu je bila zamenjava dokumentov predvidena v letu 2013, po zadnjem predlogu pa bi se morali od starih knjižic ločiti januarja prihodnje leto.

Določili skrajni rok 

A državni zbor je že septembra pripravila predlog, s katerim bi menjavo zamaknili še za nadaljnje desetletje. Predlagali so, da bi rok za menjavo dokumentov z 19. januarja 2023 prestavili na 19. januar 2033. To je tudi skrajni rok, ki ga predvideva Evropska unija za poenotenje vseh vozniških dovoljenj (obstoječih) držav članic Evropske unije.

STA foto

Predlog je bil na nedavnem zasedanju vlade tudi uradno sprejet. Sprejeli so ga v sklopu sprememb Zakona o voznikih, da je bil sprejet, pa ni nikakršno presenečenje.

Dosedanji rok za menjavo je namreč oddaljen manj kot dva meseca, staro vozniško dovoljenje pa ima še vedno okrog 300.000 voznikov.

V prihodnjem desetletju bo to število upadlo že samo po sebi, ko bodo nekateri starejši vozniki prenehali voziti avtomobile, drugi nekoliko mlajši pa bodo v tem času preprosto morali zamenjati dovoljenja, saj nadaljnjega prestavljanja roka ne bo. Za zamenjavo vozniškega dovoljenja morajo sicer vozniki odšteti 28,95 evra, za zamenjavo 19,55 evra, mladi vozniki pa morajo za zamenjavo odšteti 12,25 evra.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.