R. K. | 4. 10. 2022, 16:55 | Vir: STA

Drama v državnem zboru? Anže Logar osupnil s svojo nepričakovano potezo

Profimedia

Ali njegovo dejanje pomeni, da se tik pred predsedniškimi volitvami ne želi zameriti nikomur?

Poslanci so v državnem zboru izglasovali spremembe družinskega zakonika, ki določajo, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb, istospolnim partnerjem pa omogočajo posvojitev otrok. Poslanci so glasovali po pričakovanjih, koalicija je predlagane spremembe podprla, medtem ko so skoraj vsi prisotni poslanci opozicijskih strank glasovali proti. Presenetljivo pa je bila ena izjema v poslanskih vrstah stranke SDS.

Novi zakonik so poslanci koalicije podprli z 48 glasovi za, šest poslancev vladnih strank pa je bilo na seji odsotnih. Od tega jih je bilo pet iz Gibanja Svoboda in eden iz stranke SD. Prisotni so bili vsi poslanci Levice, kar pomeni, da je kandidat za predsednika Miha Kordiš glasoval za spremembe.

Vzdržal se je

Opozicija je na glasovanju zbrala 29 glasov proti. Odsotnih je bilo pet poslancev stranke SDS, poslanci NSi so bili prisotni v polni postavi. Ravno tako kot koalicija, pa je tudi opozicija pri glasovanju ostala brez šestih glasov, saj se je glasovanja vzdržal kandidat za predsednika republike Anže Logar, ki se tako edini ni pridružil svojim kolegom.

Profimedia

Ali to pomeni, da se Logar tik pred volitvami ne želi zameriti nobeni skupini volivcev in si pušča prosto pot do glasov?

Ostali člani poslanske skupine SDS so svojo odločitev za glas proti argumentirali s tem, da naj bi imeli istospolni pari že do zdaj enake pravice razen posvojitve in oploditve z biomedicinsko pomočjo. V poslanski skupini NSi pa menijo, da ni razumljivo, kako ima lahko zveza med moškim in žensko enak pomen kot zveza med istospolnima osebama. V EU je skupno posvojitev otrok za istospolne pare že uredilo 13 držav članic.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.