A. B. | 9. 1. 2023, 07:28

"Vstopiš v hišo starša. Naključno, tiho. Kričanje, zmerjanje, poniževanje. Starš, ki se na kavču trese in joka."

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Priljubljena novinarka Eugenija Carl je skozi pretresljiv zapis razgalila delo negovalke, ki naj bi skrbela za njeno dementno mater. "Starš pripoveduje, pokaže, se boji ostati sam s to osebo, vse pogosteje joče, se trese, težko te izpusti, ko prideš na obisk ... Potem te opozorijo še sosedje, da nekaj v hiši ni v redu," opisuje novinarka. 

Eugenija Carl je novinarka informativnega programa Televizije Slovenija, ki je bila leta 2013 kot raziskovalna novinarka izbrana za Slovenko leta. Tokrat je z javnim zapisom na Facebooku pretresla širšo javnost, ko je zaupala, da njeno 85-letno dementno mater negovalka psihično in fizično zlorabljala.

Preden je bila pripravljena stopiti na policijo, se je odločila dokaze poiskati sama.

"Ja, za ostarelega svojca si želimo najboljšo oskrbo ..."

S temi besedami je novinarka pospremila svoj zapis, ki ga je javno delila na Facebooku. Svoji 85-letni materi, ki trpi za demenco, je negovalko izbrala premišljeno, z željo, da za "ljubljeno, neubogljeno bitje" poskrbi kar se da dobro. "Zaupamo. Ker se ta oseba predstavi kot zaupanja vredna, izkušena, kompetentna, empatična, srčna, sočutna ... Ker, ko si prisoten, žvrgoli od dobrote, empatičnosti, pozitive, naklonjenosti. Gledaš, kako jo objame, k sebi privije, poljupčka tvojega starša, ubesedi svojo skrb zanj," je opisala, zakaj je pomoč materi zaupala prav tej negovalki. 

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

A sčasoma ji je mati začela zaupati, da negovalka do nje ni prijazna ali nežna. Vse pogosteje je jokala in jo prosila, da naj še ne gre domov. "Starš pripoveduje, pokaže, se boji ostati sam s to osebo, vse pogosteje joče, se trese, težko te izpusti, ko prideš na obisk ... Potem te opozorijo še sosedje, da nekaj v hiši ni v redu," je pojasnila.

Sprva je negovalko soočila z besedami matere, da jo je udarila, a je ta po besedah novinarke planila v "holivudski jok, v nulo izdelan nastop", je zapisala. 

"V 'nulo' izdelan nastop'"

Čeprav je sprva negovalko z dejanji, o katerih ji je pripovedovala mati, soočila, je ta vse zanikala. Zato se je odločila, da ju preseneti in se prepriča na lastne oči. "Vstopiš v hišo starša naključno, tiho. Kričanje, zmerjanje, poniževanje. Starš, ki se na kavču trese in joka. Posneto. Element presenečenja. V desetih minutah iz hiše naženeš kačo, ki si jo redil na prsih," je opisala dogodek in dodala, da je negovalka mater tudi udarila, jo dušila, žalila in poniževala, nazadnje celo pred njenimi prijateljicami. Dogodek je posnela, to ji bo služilo kot dokaz v kazenski prijavi negovalke. 

V zaključek je Carlova dodala, da so zoper osebo že podali kazensko ovadbo in pozvala: "Dragi svojci, namestite kamere. Nujna oprema," a je kljub temu pripomnila, da s svojo zgodbo ne posplošuje, temveč le zaupa, kaj se je zgodilo njej. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.