Iz Beograda Nikola Vuković | 21. 11. 2023, 15:59

Jankovićeva nepričakovana reakcija na zaničevalne besede srbskega predsednika Vučića: "Zoki, Zorane, pridi nekaj pogledat" (VIDEO)

X/posnetek zaslona

Aleksandar Vučić je spet v središču pozornosti. Tokrat je ob njem tudi Zoran Janković. A ljubljanski župan na posnetek, ki je zaokrožil po svetovnem spletu, ne more biti ponosen ...

Kdor ga spremlja že dlje časa, dobro ve, da tak pač je. Aleksandar Vučić je bahata oseba, ki zna brez sramu javno ponižati kogarkoli. In se tudi postaviti nad kogarkoli. Nad sodelavce? Zlahka. Na politične nasprotnike? Še toliko lažje. Nad prijatelje in podpornike? Tudi.

Tokrat je bil na Vučićevi tapeti nihče drug kot Zoran Janković, župan Ljubljane, ki se je v preteklih dneh mudil v Srbiji in skupaj z Aleksandrom Čeferinom, predsednikom UEFA, sodeloval pri odprtju dveh novih nogometnih stadionov. 

Vučić in Janković sta že vrsto let prijatelja v dobrem in slabem, a hkrati še več kot to. Tudi zaveznika – prav tako v dobrem in slabem. Druži ju marsikaj, tudi številne takšne in drugačne afere. Janković nikdar ni skrival svoje podpore srbskemu predsedniku. O tem, kako ga ceni, priča Vučićeva fotografija, ki naj bi menda visela v županovi pisarni ...

Kakorkoli, Janković je znova obiskal Vučića. Tokrat v Srbiji. Toda zdaj je v javnost prišel posnetek, ki prvemu možu slovenske prestolnice ne more biti v ponos. In hkrati posnetek, ki dodatno priča o tem, kako vzvišen in hkrati pokroviteljski zna biti Vučić.

"Zoki. Zorane. Kje je Zoran Janković? Zorane, pridi nekaj pogledat. Župan, pridi pogledat nekaj. Pridi, Zorane, da pogledaš nekaj …" je Vučić na posnetku k sebi kot kakšnega hišnega ljubljenčka poklical Zorana Jankovića. In mu, glej ga zlomka, "odčital zgodovinsko lekcijo". Želel mu je pokazati nov par tako imenovanih rimskih imperatorjev, med drugim je poudaril: "Ne vem, če veš za to, tukaj delamo park imperatorjev. 18 ali 19 rimskih imperatorjev je bilo rojenih na teritoriju današnje Srbije. In tukaj bomo naredili poseben park …"

Reakcije, ki so sledile, so različne. Nekaterim je vse skupaj v prvi vrsti komično, a so tudi takšni, ki so kritizirali Jankovića, češ da se ni odzval primerno na zares podcenjevalni ton govora srbskega predsednika.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord