N. V. | 2. 7. 2022, 12:09 | Vir: STA

Vzpostavili daljnovodno povezavo z Madžarsko in Hrvaško. Kakšne so koristi?

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Po skoraj dveh letih se je minuli četrtek zaključila gradnja 2x400 kilovoltnega daljnovoda Cirkovce-Pince. Kakšne so njegove koristi?

Daljnovod trenutno obratuje v okviru testiranja in poskusnega zagona. V družbi Eles sicer opozarjajo, da dela na projektu še niso v celoti zaključena, zaradi česar bo daljnovod občasno izklopljen.

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili na Elesu, bo s tržnega vidika povezava vključena v postopek izračuna čezmejne zmogljivosti od 6. julija dalje.

Kakšne so koristi daljnovoda?

Novozgrajena mednarodna povezava bo po navedbah Elesa zagotovila stabilnejše in zanesljivejše delovanje elektroenergetskega sistema na napetostnem nivoju 400 kilovatov in prispevala k še močnejši povezavi slovenskega, madžarskega in hrvaškega trga na skupni notranji trg Evropske Unije z električno energijo.

Kot so spomnili na Elesu, so se pogajanja za izgradnjo madžarsko-hrvaško-slovenske 400 kilovatne omrežne povezave začela že sredi 90. let prejšnjega stoletja, zadnja faza pa je bila izgradnja daljnovoda Cirkovce-Pince. Slovenija je bila sicer zadnja sosednja država, s katero Madžarska ni imela daljnovodne povezave.

Spomnimo ...

Začetki gradbenih del na daljnovodu segajo v avgust 2020, uradno pa se je gradnja začela 14. oktobra 2020 s slovesnostjo v Kidričevem, ki so se je udeležili takratni predsednik slovenske vlade Janez Janša, madžarski premier Viktor Orban in hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman.

Bobo

Gradnja je na slovenski strani potekala do junija letos, ko so bili izpolnjeni vsi pogoji za oskrbo daljnovoda.

V okviru gradnje je bilo po podatkih Elesa zgrajenih in asfaltiranih 120 kilometrov dovoznih cest, vgrajenih 7850 ton jeklene konstrukcije, ki je postavljena na več kot 1000 plitvih in globokih temeljev. Prav tako je bilo na 264 stolpih nameščenih več kot 2400 kosov izolatorskih verig, skozi katere je montiranih več kot 1500 kilometrov vodnikov.

Zakaj dela še vedno niso zaključena?

Na Elesu ob tem opozarjajo, da dela na projektu še niso v celoti zaključena, saj investitor še vedno nanaša zaščitni premaz na dele daljnovoda, ki niso blizu napetosti.

"Daljnovod bo zaradi izvajanja zaščite in različnih preizkusov občasno izklopljen. Do jeseni bodo uredili krajino, po načrtih krajinskih arhitektov. Investitor nadaljuje tudi z vzpostavljanjem izboljšav habitatov, ki niso neposredno pod daljnovodom," so zapisali.

Projekt mednarodnega daljnovoda Heviz - Cirkovce med Madžarsko in Slovenijo je pomemben za namene energetske politike Evropske unije, zato je bil uvrščen na seznam tako imenovanih projektov skupnega interesa.

Izgradnjo daljnovoda je deloma financirala tudi Evropska Unija preko Instrumenta za povezovanje Evrope, so še navedli pri Elesu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.