10. 3. 2024, 16:21 | Vir: STA

Preobrat na slovenski glasbeni sceni: v igro vstopa ameriški glasbeni velikan

Anže Smodek/Bobo

Obetajo si večji mednarodni domet za naše glasbenike in njihovo glasbo.

Ameriški Warner Music Group, eden treh največjih svetovnih igralcev na področju glasbenega založništva, je z manjšinskim deležem vstopil v lastništvo slovenskega založnika in distributerja glasbe Nika, ki trži več domačih zvezdniških imen. 

Preboj na tuje glasbene trge

Podjetje Nika, ki sta ga kot prvega zasebnega glasbenega založnika in distributerja v nekdanji Jugoslaviji leta 1989 ustanovila Darjo Rot in Marko Stopar, je od leta 1995 imetnik licence Warner Music za slovenski trg. Leta 2017 je prek partnerstva z ameriškim velikanom začelo distribuirati tudi lastni glasbeni katalog na tuje trge. Nika med drugim trži izvajalce kot so Big Foot Mama, Koala Voice, Luka Basi, Nipke, Siddharta in Žan Serčič, v svojem katalogu ima več kot 11.000 skladb. Upravlja tudi največjo slovensko spletno glasbeno trgovino s preko 300.000 posnetki.

Manca Trampuš, vokalistka in kitaristka skupine Kala Voice.

Manca Trampuš, vokalistka in kitaristka skupine Kala Voice.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Warner Music, ki je nespecificirani manjšinski delež Nike kupil prek svoje družbe Warner Music South East Europe, prek katerega posluje v državah nekdanje Jugoslavije ter Albaniji, Bolgariji, Romuniji in na Madžarskem, je v sporočilu za javnost zapisal, da posel Nikinim strankam prek Warnerjeve globalne mreže odpira možnosti za večjo mednarodno veljavo.

V Warner Music so ob tem zapisali, da v Sloveniji sodelujejo z več akterji na glasbenem področju, odlične izkušnje s sodelovanjem z Niko pa so jih prepričale v naslednji korak v partnerstvu z ljubljanskim podjetjem.

Optimizma ne manjka

Rot, ki je 50-odstotni lastnik Nike, in Stopar, ki ima v lasti 25 odstotkov družbe, sta medtem navedla, da bo tesnejša povezava z Warner Music Group Niki olajšala prizadevanja, da slovenske glasbenike uveljavi na svetovnem prizorišču.

Luka Basi

Luka Basi

Neo Visuals

Po zadnjih razpoložljivih podatkih je Nika leta 2022 ob nekaj več kot dveh milijonih evrov prihodkov pridelala skoraj 182.000 evrov dobička. Warner Music Group, ki skupaj s Sony Music in Universal Music Group tvori veliko trojko svetovnih glasbenih založnikov, pa je v zadnjem poslovnem letu, to se je končalo s koncem septembra 2023, prvič v zgodovini ustvarilo več kot šest milijard dolarjev prihodkov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol