R. K. | 24. 4. 2024, 15:09

Werner na družbenih omrežjih razburil z bizarnimi vremenskimi teorijami: "Kdaj boste razumeli ... "

Facebook/Slovenski letalski portal/Borut Živulovič/Bobo/fotomontaža

Slovenski glasbenik je očitne dezinformacije vehementno označil za resnico.

Ko nas tudi zaradi podnebnih sprememb pestijo številne vremenske nevšečnosti, se predvsem na spletu širi vse več nemogočih teorij zarot, med njimi tudi veliko takšnih, ki so povezane z vremenom. Proti pogosto nesmiselnim teorijam, ki jih niti sami teoretiki ne zmorejo logično pojasniti, niso imuni niti znani Slovenci. Med njimi je eden najbolj izstopajočih pevec Werner Brozovič, ki je številne šokiral z eno od svojih zadnjih objav na Facebooku.

Čustven odziv na kondenzacijske sledi

Tudi Brozoviča so očitno vznemirili neobičajni krogi, ki so se na nebu pojavili v nedeljo, pozneje pa se je izkazalo, da je šlo za kondenzacijske sledi, ki jih je za seboj puščalo letalo, ki je spremljalo dirko WRC-relija na Hrvaškem. Posebej prirejeno letalo je nad območjem, kjer je potekal reli, krožilo za namene neposrednega TV-prenosa dirke. A Brozovič je očitno med tistimi, ki tega kljub logični razlagi ne verjamejo in raje po spletu širijo bizarne alternativne teorije.

"A vam res lahko 'teoretiki programiranih ovčk' prodajo, da so to sledi, ki jih letala puščajo za sabo za namene posredovanja TV-signalov?" se je Brozovič v objavi na Facebooku precej čustveno odzval na dogajanje v zraku. "Kam je izginila zdrava kmečka pamet?" se je vprašal. "Zdrava kmečka pamet" je sicer pojem, ki ga teoretiki zarot pogosto uporabljajo.

Facebook/Slovenski letalski portal/Profimedia/fotomontaža

Se razmišljanje na preprost način vedno obnese?

Gre za frazem, ki pomeni "način razmišljanja, ki naj bi bil učinkovit, tehten, utemeljen zaradi svoje preprostosti."  Vendar pa razumevanje delovanja sodobne vse naprednejše tehnologije zagotovo ni nekaj, kar bi lahko smatrali kot preprosto in kar bi danes razumel slehernik.

Težko bi torej rekli, da nam je neposredni TV-prenos tekmovanja, ki poteka na širokem, raznolikem terenu, v izjemno visoki ločljivosti in s čim manjšim časovnim zaostankom, omogočilo preprosto razmišljanje. Tehnologije, ki omogočajo takšen prenos, tudi ne ponujajo kmetje, pevci ali "strokovnjaki" na družbenih omrežjih, temveč fiziki.

"Kdaj boste razumeli, da vam je vse zlagano, na vseh področjih," je v slogu nekoga, ki se na vso moč trudi zanikati resničnost, nadaljeval Brozovič. "Zakaj stroka laže?" se je vprašal in si brez odlašanja odgovoril, da je to zaradi "ega in denarja." Pavšalne trditve, da "stroka laže" in da je "vse na vseh področjih zlagano", se sicer med teoretiki zarot neprestano uporabljajo, čeprav teh trditev praviloma nihče ne zna natančno razčleniti, niti jih ne zmore zagovarjati na nekem višjem nivoju

Profimedia

Desetletja študija proti internetnim strokovnjakom

Slog v obliki pavšalnih in posplošenih trditev, ki se jih ne da logično pojasniti, je nato še stopnjeval: "Ne sme biti drugače, kot so se učili, ker v nasprotnem lahko vržejo svoje diplome v smeti. A ni hujšega udarca za njihov ego," je zapisal. S tem je le potrdil, da govori o stvareh, ki jih pravzaprav ne razume, saj področja znanosti, kot je fizika, ne delujejo na principu učenja na pamet, kakor si nekateri posamezniki zmotno predstavljajo, temveč na razumevanju fizikalnih pojavov.

Potek nekaterih zelo kompleksnih fizikalnih pojavov lahko fiziki v nasprotju s teoretiki zarot natančno pojasnijo in še natančneje izračunajo, s tem pa marsikaj z veliko natančnostjo predvidijo vnaprej. Da to deluje, se lahko prepričamo tudi z opazovanjem eksponentnega tehnološkega napredka.

Žal pa je za razumevanje vse bolj kompleksnih odkritij in delovanja vse kompleksnejše tehnologije treba imeti poglobljeno znanje s točno določenega področja, ki ga posamezniki praviloma pridobijo z leti in celo desetletji študija. Brozovič ima srednješolsko izobrazbo. Preden je postal glasbenik, je hotel postati kapitan ladje, a študija na pomorski fakulteti ni dokončal. Opustil ga je po dveh letih, je mogoče razbrati iz prispevka, ki je bil objavljen v Dnevniku.

Še več nenavadnih trditev brez argumentov

Pevec je v nadaljevanju zapisal, da "elita lahko kontrolira svet zaradi čustveno neinteligentne stroke, ki ne more razumeti, da je mogoče vse drugače, kot so jih učili in kot mislijo, da je." Na tem mestu mu je treba delno pritrditi, saj stroka v največji meri resnično ne deluje in ne bi smela delovati na podlagi čustev, ampak deluje predvsem na podlagi razuma. Vendar pa nikakor ni res, da znanost "ne more razumeti, da je mogoče vse drugače", saj najprestižnejše nagrade, kot je Nobelova, dobivajo ravno tisti znanstveniki, ki jim uspe dokazati, da je "vse" drugače.

Tudi zato si večina znanstvenikov v resnici zelo želi dokazati, da je nekaj drugače, kot smo mislili do zdaj.  A naj se neki fizik za neko teorijo še tako ogreje, je nanjo še tako čustveno navezan in si še tako želi, da bi obveljala, njegove želje in njegova čustva ne morejo vplivati na obče razumevanje fizikalne resničnosti. Fiziki se med drugim dobro zavedajo, da sta obe prelomni danes najpomembnejši fizikalni teoriji - splošna teorija relativnosti in kvantna mehanika - nezdružljivi, čeprav obe delujeta. Zato se že desetletja trudijo najti povsem novo teorijo, ki bi združila oboje.

Teorija splošne relativnosti Alberta Einsteina ni združljiva s kvantno mehaniko.

Teorija splošne relativnosti Alberta Einsteina ni združljiva s kvantno mehaniko.

Profimedia

Cenzuriranje glasov razuma

Ob koncu zapisa je Brozovič dodal še pojasnilo: "Vsi tisti, ki pa jih resnica boli in sem prizadel njihov ego z zapisom, prosim, da odpeketate in ne zdravite svojega kompleksa spodaj v komentarjih, ker je to moja FB-stran in bom napisal tisto, kar mislim." Ob tem je opozoril, da na njegovem zidu veljajo njegova pravila, če koga zapis moti, pa naj ga spregleda. Morebitnim komentatorjem, ki bi njegovim besedam oponirali, je zagrozil, da bo "neprimerne" komentarje takoj izbrisal, komentatorje pa blokiral.

Čeprav je odprl temo, ki je v interesu javnosti, sam pa je javna oseba, je torej izbral, da bo na zidu njegovega Facebooka vladala cenzura, v kateri je dovoljeno le mnenje enako mislečih. Dejstva, ki bi porušila njegove zarotniške teorije, je tako tam prepovedano izpostaviti.

Borut Živulovič/Bobo

Brozovič v preteklosti tudi prejemnik javnega denarja

Ob vsem tem se je dobro vprašati, kam bi kot družba prišli, če moč cenzuriranja drugače mislečih ne bi bila omejena le na profile, ki jih vodijo teoretiki zarot. Prepovedovanje komentiranja tistim, ki bi si drznili neresnične navedbe ovreči z dejstvi, je namreč na profilih, ki jih vodijo teoretiki zarot, zelo pogosto. Onemogočanje argumentirane debate o pereči temi je hkrati popolnoma v nasprotju z znanstvenim pristopom in lahko družbo namesto v svetlo prihodnost vodi nazaj v srednji vek.

Skrb vzbujajoče je tudi dejstvo, da gre v primeru Wernerja Brozoviča za znano osebnost, ki je v preteklosti sodelovala tudi s slovenskimi državnimi podjetji. Leta 2019 je na primer javnost razburjala novica, da je hčerinska družba Slovenskih železnic Potniški promet Brozoviču v obdobju šestih mesecev plačala kar 80.000 evrov za koncerte in promocijo v medijih. 

Zaradi pogodbe s pevcem je moral odstopiti takratni direktor Slovenskih železnic Boštjan Koren, je poročal MMC.

Novo na Metroplay: Mojmir Šiftar o zakulisju MasterChefa, stereotipih in ženi Anji