P.M. | 13. 4. 2023, 16:09

Toliko lahko na mesec zaslužijo Woltovi dostavljavci (a je ta lepa vsota zelo odvisna od ene stvari)

Wolt

Da so naši želodci polni in zadovoljni tudi v situacijah, ko si sami ne moremo skuhati ali se odpraviti po hrano, vsak teden skrbi okrog 800 njihovih dostavnih partnerjev. 

Več kot 71 odstotkom dostavnim partnerjem delo pri Woltu predstavlja dodaten vir zaslužka, saj ga opravljajo poleg rednega dela, študija ali drugega dela za polovični delovni čas. Med njimi so nedavno opravili raziskavo ter analizirali njihove povprečne mesečne in urne zaslužke.

Kaj je pokazala raziskava?

Podatki iz nje kažejo, da so urni zaslužki letos višji za 13,4 odstotka v primerjavi s prvim četrtletjem lanskega leta. Wolt, ki v Sloveniji deluje že od leta 2019 in je trenutno prisoten v 15 mestih, je v tem času svojim dostavnim partnerjem za sodelovanje izplačal skupno več kot 14 milijonov evrov, so sporočili.

Kot navajajo v poročilu, dostavni partnerji v povprečju kot dodaten vir dohodka prejmejo 688 evrov mesečno in delajo približno 2 uri na dan.

Žiga Živulović jr./Bobo

Tem sledijo dostavni partnerji, ki delajo v povprečju 2,7 ure na dan in prejmejo 900 evrov na mesec.

50 najbolj aktivnih dostavnih partnerjev pa je po navedbah delodajalca v marcu zaslužilo več kot 2.500 evrov.

Na zaslužek vplivajo tudi vremenske razmere

Clemens Brugger, direktor Wolta Slovenija, pravi, da njihovi dostavljavci najbolj cenijo to, da se lahko samostojno odločajo, kdaj in koliko bodo delali. Je pa res, da je njihov urni zaslužek zelo odvisen tudi od vremena.

Profimedia

Tako je bil decembra 2022 v primerjavi z avgustom 2022, ko je bilo slabše vreme in je več ljudi doma, urni zaslužek višji za kar 26 odstotkov. Podobno je bilo tudi 17. januarja 2023, ko je bil med sneženjem zaslužek za 37 odstotkov višji v primerjavi s sončnim 10. januarjem 2023. 

"Odkar smo konec februarja uvedli ta  nov plačilni model, so urni zaslužki višji za 12 odstotkov," pojasnjuje Clemens Brugger, direktor Wolta Slovenija.

"Odkar smo konec februarja uvedli ta  nov plačilni model, so urni zaslužki višji za 12 odstotkov," pojasnjuje Clemens Brugger, direktor Wolta Slovenija.

Borut Živulovič/Bobo

Višji zaslužki tudi zaradi novega plačilnega sistema

Kot  pravi direktor Wolta za Slovenijo, si s svojimi dostavnimi partnerji ves čas v stiku in sprejemajo njihove predloge in mnenja. "Ena od najpogosteje izraženih pobud dostavnih partnerjev je bila, da na zaslužek vplivata tako ocenjena razdalja poti, in ne zgolj zračna razdalja, kot tudi plačilo razdalje do prevzema. To smo upoštevali, spremembo v obliki novega plačnega modela uspešno implementirali, dostavni partnerji pa so jo dobro sprejeli," pojasnjuje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord