A. B. | 28. 7. 2022, 11:00

Z rokami prenašajo ribe tja, kjer je še kaj vode: "Položaj je iz dneva v dan hujši. Izčrpani smo."

Profimedia/Primorske novice/fotomontaža

Ne le posledice enega največjih požarov v Sloveniji, pestijo nas tudi hude težave zaradi suše. Usihanje reke Soče je grozljivo. "Vsi skupaj se trudimo, ob molku medijev in politike," poudarja goriški ribič in aktivist.

Soča je na italijanski strani poleti na določenih delih suha, kar ni nenavadno, a zaradi vse manjše količine padavin reka po dolgem pasu presiha precej bolj, kot po navadi. 

Gre za pet kilometrov reke, kjer ostajajo le določeni tolmuni, v katere se zatekajo ribe, sicer pa se je mogoče tudi tam, kjer voda vsako poletje je, po strugi Soče prosto sprehoditi, pojasnjujejo na Primorskih novicah. 

Tudi idilično sotočje Soče in Vipave na Špiku nič več ne žubori in se iz v dneva v dan struga bolj suši.

Želijo si ohraniti rečno življenje 

Alex Puntin, aktivist in ribič, opozarja, da smo na pragu ekološke katastrofe, ki je svoje zobe pokazala v Gradišču. Tam je ostalo le nekaj vode v določenih tolmunih. 

Ribe so ribiči in prostovoljci reševali tako, da so jih dobesedno z rokami prenašali na mesta z dovolj vode. 

Kjer je bila struga že suha, je ležalo na tisoče poginulih rib, večinoma mladic, vodostaj je padal, voda je izginjala dobesedno iz ure v uro, manjši tolmuni so se sušili eden za drugim. Skoraj suha je tudi Vipava, pojasnjujejo na Primorskih novicah. 

Primorske novice

Na pomoč so priskočili tudi iz civilne zaščite. Z bagrom so izkopali kanal, po katerem so speljali vodo, da bi z delnim izpraznjenjem tolmuna lahko varneje rešili več sto kilogramov rib. "Ribe smo umaknili v zaščitene cone, kjer je še dovolj vode," je pojasnil Puntin. 

Stanje se iz dneva v dan slabša 

"Delo prostovoljcev, deželnega zavoda za ribištvo in konzorcija za melioracije poteka brez urnikov, podnevi in ponoči, v temi in pod žgočim soncem," je povedal Puntin in dodal:

"V noči na ponedeljek smo skupaj uspeli rešiti še eno tono večinoma avtohtonih rib, ki imajo absolutno prioriteto. Položaj pa se poslabšuje iz dneva v dan, vsi skupaj se trudimo rešiti, kar se rešiti da."

Tukaj je tekla reka, a trenutno o njej ni nobenih sledi ...

Tukaj je tekla reka, a trenutno o njej ni nobenih sledi ...

Primorske novice

Skrb vzbujajoče je, da se sušijo tudi deli reke, ki tovrstnih težav v preteklosti nikoli niso imeli.

Trdijo, da Slovenija čez mejo spušča premalo vode

Za težave s sušo in vodostajem pa mnogi krivijo Slovenijo, ki naj bi čez mejo spuščala premalo vode in jo izkoriščala za proizvodnjo elektrike.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Soča Valley, Slovenia (@socavalley)

Pod ločniškim mostom namreč ogromno vode preusmerijo v kanal, ki se v strugo v večji meri vrne spet šele pri Fari. Prav v tem delu pa je zdaj struga Soče najbolj posušena. 

Z obratovanjem začasno prenehala hidroelektrarna Solkan

Zaradi izjemno nizkega pretoka reke Soče je z obratovanjem začasno prenehala hidroelektrarna Solkan, so sporočili s Soških elektrarn Nova Gorica. To se je zgodilo prvič po letu 2003.

Trenutno je povprečni pretok reke Soče v Solkanu tako nizek, da ne omogoča varnega obratovanja turbin, pojasnjujejo na Soških elektrarnah, so zapisali na Slovenski tiskovni agenciji. 

Ekološko sprejemljiv pretok zagotavljajo s prelivanjem vode čez zapornici na jezu in znaša toliko, kolikor je naravni dotok Soče.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord