7. 6. 2022, 11:05

Za koliko so se v nekaj mesecih podražila osnovna živila? Imamo odgovor.

Bobo

Primerjali smo cene nekaterih izdelkov v slovenskih trgovinah. Kako so se cene spremenile?

Cene osnovnih življenjskih potrebščin so v zadnjem času močno poskočile. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) so se v enem letu povprečno zvišale za 8,1 odstotka. K povišanju je v največji meri vplivala podražitev naftnih derivatov in hrane. Na mesečni ravni so se življenjske potrebščine podražile za dva odstotka, so navedli pri Statističnem uradu.

Bobo

Elektrika kljub podražitvam letos cenejša

Najbolj je na inflacijo vplivala podražitev naftnih derivatov. Tekoča goriva so se po podatkih SURS podražila za 42,6 odstotka, dizelsko gorivo za 40,6 odstotka, bencin pa za 34,8 odstotka. Kot navajajo, se je hrana v povprečju podražila za 11,1 odstotka, stanovanjska in gospodinjska oprema ter izdelki za tekoče vzdrževanje stanovanj pa za za 10,5 odstotka. 

V primerjavi z majem 2021 je bila električna energija cenejša za 15,8 odstotka, kar je nekoliko znižalo inflacijo, ublažile so jo tudi pocenitve telefonskih in telefaks storitev, ki so se v povprečju znižale za 6,3 odstotka. 

Za koliko so se podražili posamezni izdelki?

Občutna je podražitev osnovnih živil, kot je kruh. Za kilogram kruha je bilo leta 2021 treba v povprečju odšteti 2,37 evra, danes pa kruh marsikje stane tudi že več kot štiri evre na kilogram. Razlike v spletnih cenah najbolj priljubljenih živil pri nekaterih največjih slovenskih trgovcih so pregledali pri spletnem mediju Žurnal in ugotovili, da je v primerjavi z letošnjim marcem večina cen zrasla.

Uredništvo

Največja rast cen v Sparu, najdražji Tuš

Cena za 500 gramov kave znamke Barcaffe je v primerjavi z marcem v Mercatorju do danes ostala nespremenjena, se je pa za kar 1,40 evra povišala v trgovini Spar ter za 9 centov v trgovini Tuš. Keksi Domačica so se pri vseh treh ponudnikih od marca podražili za 10 centov, mineralna voda Radenska pa se je v Mercatorju podražila za 22 centov, v Sparu za 1 cent in Tušu za 6 centov. Topljeni sir Zdenka se je ravno tako v vseh treh trgovinah podražil za 10 centov.

Iz seštevka cen vseh štirih izdelkov je razvidno, da je do največjih podražitev prišlo v trgovini Spar, ki je bila v primerjavi z drugima dvema ponudnikoma že marca najcenejša, kljub največji rasti cen pa je omenjene štiri izdelke pri tem ponudniku še vedno mogoče dobiti najceneje, in je v Sparu zanje treba odšteti 12,66 evra, v Mercatorju 12,80 evra in v Tušu 12,85 evra.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord