M. P. | 9. 5. 2022, 21:00

Za vas smo PREVERILI, kje vse lahko do konca junija izkoristite turistične bone

Profimedia

Turistične bone je sicer treba porabiti do konca junija 2022, a je ob tem dobro imeti v mislih, da so majske nočitve precej cenejše od junijskih. Pripravili smo nekaj aktualnih idej!

Le še slaba dva meseca je možno unovčiti lanske in letošnje turistične bone, a približno četrtina državljanov in državljank jih še vedno ni izkoristila.

Skupna vsota neizkoriščenih bonov iz obeh let je približno 140 milijonov evrov

Turistične bone smo prejeli v času epidemije

Leta 2020 je vlada sprejela paket ukrepov, ko so vsi polnoletni državljani prejeli turistične bone v vrednosti 200 evrov. Nepolnoletni so prejeli bon v vrednosti 50 evrov. Te turistične bone lahko izkoristimo le pri ponudnikih turističnih namestitev. Medtem so polnoletni državljani lani prejeli bon za 100 evrov (t.i. BON 21).

Kje vse jih lahko unovčite?

Te "turistične bone" lahko izkoristimo tudi v restavracijah, barih, knjigarnah, muzejih, na koncertih, ob ogledu razstav, najemu športne opreme, obisku športnih klubov, zabaviščnih parkov ter smučarskih centrov. 

Lanski bon lahko vnovčimo tudi za nakup knjig, in sicer v višini 100 evrov.

Lanski bon lahko vnovčimo tudi za nakup knjig, in sicer v višini 100 evrov.

Bobo

Če združite oba bona ...

V primeru, da niste porabili nobenega od dveh bonov (in ste polnoletna oseba), imate na voljo kar 300 evrov.  Vsota bi lahko zadostovala za prijeten podaljšan vikend - samostojno ali v dvoje. Glede na to, da bo že prihajajoči vikend sončen, je skok na obalo skoraj obvezen.

Na Booking.com smo preverili, kakšno namestitev je možno dobiti za ta denar. Ugotovili smo, da bi v primeru, da imate še oba bona, brez težav dobili eno ali dvoposteljno sobo v kar nekaj portoroških hotelih. Tudi v takšnih, ki od morja niso oddaljeni več kot 300 metrov, vključen pa bi bil tudi zajtrk.

Booking/izrez

A pozor! Ne glede na to, da je hotelsko sobo možno rezervirati prek platforme Booking.com, je v primeru koriščenja turističnih bonov rezervacijo potrebno opraviti prek elektronskega sporočila.

Kontaktne podatke hotela oziroma nastanitve je najbolje poiskati na spletni strani hotela, v katerem želite prenočiti. Ko boste v mailu navedli, da želite koristiti turistični bon, vam bodo poslali ponudbo

Nekateri raje v zasebne nastanitve

Kot je znano, so zaradi epidemije zasebni sobodajalci preživljali zelo težke čase. Zato se zaradi solidarnosti veliko dopustnikov odloči vnovčiti turistični bon prav pri njih, saj jim tako pomagajo, da se lažje postavijo nazaj na noge.

Če razmišljate o tem, da bi prespali v zasebni namestitvi, je ponudba na obali prav tako zelo pestra. Dobra novica je tudi, da si boste za vsoto 300 evrov pri zasebnih sobodajalcih lahko privoščili več. V večini primerov boste lahko nočili kar trikrat, kar je že skoraj pravi mini dopust. 

Booking/posnetek zaslona

Tudi v primeru rezervacije v zasebnih namestitvah velja, da je potrebno vnaprej povedati, da boste za nočitve koristili bone. Nato vam bodo na vaš mail poslali ponudbo, vi pa jim boste posredovali podatke kot so termin nočitve, število oseb in tudi nekaj osebnih podatkov.

Pohodništvo in gorski oddih kličeta 

Ni ga čez gorski zrak. In tega imamo na srečo v Sloveniji še dovolj.

Turistične bone lahko denimo vnovčite za nepozaben spomladanski oddih v Kranjski Gori in njeni okolici, kjer lahko uživate v naravnih lepotah in v številnih aktivnostih. Po pregledu strani Booking.com smo ugotovili, da je tudi tam na voljo kar veliko hotelskih namestitev, sobe so na volje že tudi v prihajajočem vikendu.

Za dve nočitvi z zajtrkom lahko v hotelski dvoposteljni sobi pokoristite oba bona. Kaj s preostalim zneskom?

Če bi vam po plačilu nočitve od polne vsote 300 evrov še ostalo kaj denarja (denarja v gotovini vam nihče ne bo izplačal), vam lahko v kakšnem boljšem hotelu ponudijo tudi masažo. A spet v opozorilo - rezervacijo boste morali narediti direktno oziroma prek elektronskega sporočila, kjer jih lahko predhodno vprašate, kako bi lahko porabili preostanek bonov.

Booking.com/posnetek zaslona

Tudi v Kranjski Gori in njeni okolici je na voljo veliko zasebnih prenočišč

Privoščite si čudovite razglede na okoliške gore in zdaj že res čudovito zeleno naravo. Glede na to, da bi dve nočitvi v dvoposteljni sobi prišli nekje med 130 in 250 evri, je vredno razmisliti o tem, da bi na gorski oddih do junija morda odšli celo dvakrat - v primeru, da imate na voljo še oba turistična bona.

A tudi, če imate le še enega od dveh, si lahko z minimalnim doplačilom privoščite krajši oddih. V vsakem primeru je povpraševanje treba poslati direktno ponudnikom na njihov elektronski naslov.

Booking.com/posnetek zaslona

Če bonov še niste izkoristili, lahko turistične bone in BON21 unovčite do 30. 6. 2022.

Tudi za toplice bo!

Slovenija se lahko pohvali s številnimi termami, ki ponujajo vrhunsko sprostitev. Zato bi lahko turistični bon izkoristili tudi za 'vrnitev k sebi'. Morda vas bodo pritegnili glampingi, morda mobilne hiške, morda pa neskončno razvajanje v hotelih visoke kategorije - vaša tursitična bona v skupni vrednosti 300 evrov lahko pokrijeta tudi takšno izbiro.

Booking.com/posnetek zaslona

Dve nočitvi v vrhunskem hotelu v Moravskih toplicah sta na voljo že v prihajajočem vikendu, turistični bon pa bi lahko ravno pokril (z manjšim doplačilom) izjemno termalno izkušnjo. Če ste za kaj bolj preprostega, Prekmurje ponuja številne možnosti oddiha, med drugim izkušnjo bivanja v "prekmurski vasi".

V zasebnih nastanitvah bi lahko z bonom v vrednosti 200 evrov najeli kar cel apartma, in to za dve noči! Če imate še oba bona, pa lahko računate tudi na tri ali celo štiri nočitve.

Booking.com/posnetek zaslona

Vsekakor je dobro imeti v mislih, da so majske nočitve precej cenejše od junijskih. Zato je vredno turistične bone vnovčiti že ta mesec in za njih dobiti še več. Opozarjamo še, da ni nujno, da vsi turistični ponudniki sprejemajo turistične bone. Potrebno jih je kontaktirati in vnaprej povprašati!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.