29. 11. 2023, 12:30 | Vir: STA

Študentske domove Univerze v Mariboru bo odslej vodil Borut Gaber

Srdjan Zivulovic/Bobo

Člani senata Univerze v Mariboru so na seji v torek podali pozitivno mnenje k imenovanju Boruta Gabra za direktorja Študentskih domov Univerze v Mariboru. Kot vršilec dolžnosti direktorja je že nadomestil Majo Krajnc Ružič, ki je bila na tem položaju od leta 2019.

Borut Gaber, ki je bil prej tajnik Univerzitetne knjižnice Maribor, je po poročanju časnika Večer nadomestil Majo Krajnc Ružič še pred koncem razpisnega postopka za položaj direktorja, v katerem se je slednja potegovala za nov mandat. Odločitev rektorata je presenetila mnoge, saj se lahko dosedanja direktorica po navedbah Večera pohvali s kar nekaj uspešnimi projekti, podpirali pa so jo tudi sodelavci in stanovalci.

Rektor Zdravko Kačič je povedal, da se je za Gabra odločil po "preučitvi kandidatur in z upoštevanjem vseh okoliščin in na podlagi dosedanjega dela Maje Krajnc Ružič". Strokovni svet študentskih domov, ki je podprl dosedanjo direktorico, bo po pisanju Večera pozval k ponovnemu odločanju.

Senat univerze se je v torek med drugim seznanil tudi z vsebino dveh novih učnih enot v okviru kreditno ovrednotenih študijskih dejavnosti. Tako so podali soglasje k učnemu načrtu Karierne orientacije, ki se bo izvajala na filozofski fakulteti, študentje pa se bodo seznanili z osnovnimi znanji in kompetencami, ki so potrebne ob iskanju zaposlitve in načrtovanju ter upravljanju lastne kariere. Soglasje je prejel tudi učni načrt Osveščanje o podnebnih spremembah skozi bloganje na platformah fakultete za turizem, so danes sporočili z rektorata.

Direktor študentskih domov po novem Borut Gaber.

Direktor študentskih domov po novem Borut Gaber.

Univerza v Mariboru

Ponosni na uspeh ekipe

Senat univerze je sprejel besedilo razpisa za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe ter omejitve vpisa za naslednje študijsko leto, potrdil spremembe študijskih programov ter doktorske teme. Senatorji so ob koncu seje podali še predhodna soglasja za izvolitev v nazive visokošolskih učiteljev, znanstvenih delavcev in visokošolskih sodelavcev.

Rektor je ob začetku izpostavil nekatere odmevne dosežke, ki so jih v minulih dveh mesecih dosegli zaposleni na Univerzi v Mariboru. "Tako smo ponosni na uspeh ekipe projekta TRISAT-R, saj je satelitovo fotografijo Zemlje ESA izbrala za objavo na svoji spletni strani. Ponosni smo tudi, da so med prejemniki državnih nagrad in priznanj na področju znanosti za leto 2023 kar trije predstavniki univerze," so izpostavili na rektoratu.

Zoisovo nagrado za življenjsko delo na področju matematike je prejel Joso Vukman, Irena Stramljič Breznik je prejemnica Zoisovega priznanja za pomembne dosežke na področju znanstvenoraziskovalnega dela in razvijanja inovativnih pristopov v jezikoslovju. Matjaž Finšgar pa je prejel Zoisovo priznanje za pomembne dosežke na področju razvoja nekonvencionalnih orodij v analizni kemiji.

Rektor je čestital tudi Zoranu Pučku, ki je skupaj z Danijelom Reboljem prejemnik nagrade za najboljšo inovacijo iz javnih raziskovalnih organizacij za leto 2023. Izpostavil je še Tino Kegl, ki je prejela nagrado Danubius za mlade znanstvenike 2023, ter Živo Ledinek za uvrstitev med pet finalistov tekmovanja SGroup PhD Cup 2023.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol