27. 5. 2022, 06:00

Slovenci bomo še več kihali, zrak je močno obremenjen

Profimedia

Vreme je za sproščanje cvetnega prahu ugodno. Ste tudi vi v preteklih mesecih opazili rumene prevleke?

Obremenitev zraka s cvetnim prahom v določenem okolju je med drugim odvisna od vrste rastlin v tistem okolju in tudi od vremena.

Vreme je bilo doslej zelo naklonjeno sproščanju in širjenju pelodnih zrn v zraku, je za MMC povedala vodja enote za aerobiologijo na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Andreja Kofol Seliger.

NLZOH je sicer edini, ki se v Sloveniji ukvarja s spremljanjem obremenitev zraka s cvetnim prahom. Z meritvami cvetnega prahu so začeli leta 1996 v Ljubljani, kasneje pa so se ljubljanski pridružile še tri meritvene postaje: Izola, Maribor in Lendava.

Najprej cveteli leska in jelša

Visoke obremenitve zraka s cvetnim prahom so se letos začele že v februarju. Takrat sta največ cvetnega prahu prispevali jelša in leska. S temi obremenitvami je bil prvi vrh dosežen že v februarju.

Profimedia

V marcu se je zrak nekoliko razbremenil cvetnega prahu vse do pričetka drugega vala, ko sta zacvetela breza in gaber. Najvišje obremenitve so v laboratoriju ugotavljali v začetku aprila, povišane vrednosti pa so vztrajale ves april.

Profimedia

Maja so močno cveteli iglavci; največ je bilo smreke, nekoliko manj bora. Pelodi iglavcev se bodo pojavljali še nekaj časa, cvetni prah iglavcev je namreč po besedah aerobiologinje zelo poln in dlje časa ostaja v zraku.

Ker je bilo vreme lepo, smo imeli marsikje rumene prevleke, ko so se zrna posedala iz zraka, na kar so opozarjali iz mnogih krajev po Sloveniji. A, kot pravi Andreja Kofol Seliger, to ni tako redek pojav. Nazadnje smo, denimo, v letu 2020 imeli enak pojav z ogromno peloda iglavcev.

Trave glavni alergen

Trenutno je v nižinah v polnem razmahu sezona cvetnega prahu trav. V suhem vremenu bo obremenitev visoka, znižanje pa lahko pričakujemo v času ploh in neviht, je zapisano v zadnji napovedi NLZOH, ki velja za obdobje od 25. do 31. maja. Trenutno cvetita tudi nizko alergena trpotec in kislica. Obremenitev bo v splošnem nizka, nekoliko višja v bližini travnikov.

Profimedia

Trave so sicer pri nas glavni alergen v zraku. Visoke obremenitve pa se bodo zniževale tudi s košnjo, a stroka še nekaj časa ne pričakuje kakšnih izrazitih znižanj. Takoj za travami je v Sloveniji glede na število ljudi, ki so občutljivi na njene pelode, breza tista, ki velja za enega glavnih alergenov.

Letos močno cvetenje bukve

Sicer pa letos strokovnjaki pri nas ugotavljajo tudi močno cvetenje bukve. Tako močno cvetenje se je dogajalo tudi v letih 2011, 2013, 2016, 2018 in 2020.

Obremenitev zraka s cvetnim prahom je sicer za različne rastline različno visoko postavljena, ker so različno alergene. Ali človek nanj reagira, pa je sicer odvisno tudi od njegovega imunskega sistema. Na počutje nekaterih posameznikov lahko vpliva tudi močan vonj cvetočih rastlin. Trenutno na primer cvetijo robinija, španski bezeg, kalina in drugi, kmalu bo zadišala tudi lipa.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord