R. K. | 7. 11. 2022, 09:37

Začenja se sojenje sodnikom v aferi Patria: bo Janša uspel z odškodninsko tožbo?

Žiga Živulović jr./Bobo/Profimedia/fotomontaža

Nekdanji predsednik vlade je sprožil proces proti tožilki in štirim sodnikom, ki so bili vpleteni v sojenje, na katerem so ga zaradi domnevne vpletenosti v korupcijsko afero obsodili na zaporno kazen.

Naslednji teden se začenja sojenje, v katerem nekdanji predsednik vlade Janez Janša odškodninsko toži štiri sodnike in tožilko v aferi Patria. Zahteva kar 900.000 evrov odškodnine. Med tistimi, ki se bodo morali zagovarjati na sodišču, je tudi nekdanji vrhovni sodnik in predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, ki meni, da je Janševa tožba absurdna.

"Po mojem mnenju je namen te tožbe zgolj ustrahovanje oziroma discipliniranje kolegov sodnikov," meni Masleša, ki je pred začetkom sojenja dejal, da gre za namišljene očitke. Po njegovih besedah je namen takšne tožbe le ustrahovanje oziroma discipliniranje sodnikov. Namišljeni očitki pa so tudi razlog, da politiki s takšnim ustrahovanjem sodnikov ne morejo uspeti, je pojasnil v intervjuju za 24ur.com.

Ziga Zivulovic jr./Bobo

"Ne bi bil iskren, če bi dejal, da me ta kafkovsko absurdni sodni postopek ne obremenjuje," je upokojeni vrhovni sodnik, ki na sojenju pričakuje jasno sporočilo da se sodnikov s takšnimi tožbami ne da ustrahovati, ob tem priznal za omenjeni medij. Dodal je, da gre za poskus spodbujanja "oportunistične drže sodnikov pri sojenju oziroma njihovo ustrahovanje in discipliniranje, če ne bodo sodili v skladu s pričakovanji".

Za Janševo tožbo ni zakonske podlage

Podobno meni tudi Maslešev odvetnik Emil Zakonjšek, ki je pojasnil, da po slovenski zakonodaji "nikogar, ki sodeluje pri sojenju, ni mogoče klicati na odgovornost za mnenje, ki ga je dal pri odločanju v sodišču". Že zaradi tega naj bi bil odškodninski zahtevek Nekdanjega predsednika vlade proti sodnikom, ki so sodelovali pri sojenju v zadevi Patria, neutemeljen, je povedal za 24ur.com.

Po njegovem mnenju za Janševe zahtevke ni niti nobene druge zakonske podlage, zato bi vsako drugačno stališče "pomenilo neustaven poseg v sodniško neodvisnost", je še pojasnil za omenjeni medij.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol