M.P./STA | 29. 7. 2022, 10:00

Zapis gasilskega poveljnika, ki res seže v srce: "Niti eden slovenski gasilec ni šel na Kras pomagat za denar"

Bobo/fotomontaža

Denarno nadomestilo za gasilce, ki so pomagali pri gašenju požara na Krasu, je odprlo kar nekaj vprašanj glede pojmovanja prostovoljnega gasilstva pri nas. Ali je to res dobra poteza vlade, se je vprašal tudi eden dolgoletnih gasilcev pri nas ...

Vlada je na dopisni seji prejšnji teden zagotovila finančna sredstva, ki jih bodo prejeli prostovoljni gasilci, nevladne organizacije in drugi prostovoljci, ki so sodelovali pri gašenju požarov na Krasu.

Nadomestilo znaša 63 evrov za gasilce in prostovoljce, ki so pri gašenju sodelovali do osem ur na dan, in 94,50 evra za tiste, ki so pri gašenju sodelovali več kot osem ur na dan.

Bobo

Dvomi o pozitivnih učinkih nagrad

Čeprav se sliši kot zelo velikodušna gesta nove vlade, ki ji v javnosti ni manjkalo podpore - sploh, ker smo Slovenci še vedno pod globokimi vtisi nesebične gasilske pomoči v ognjeni katastrofi na Krasu - pa ta vzbuja tudi številne pomisleke.

Enega bolj skrb vzbujajočih je nedavno na svojem Facebooku izrazil regijski gasilski poveljnik za Pomurje Dušan Utroša. Dolgoletni gasilec je zapisal, da je to “začetek konca prostovoljnega gasilstva, kot ga poznamo danes.

"Gasilci svoje poslanstvo opravljamo prostovoljno ..."

V zapisu, ki je naletel na veliko podporo sledilcev in drugih, je Utroša poudaril, da sicer ceni izjemno gesto tistih, ki so nagrado ponudili. A ob tem dodaja: "Verjemite, da niti eden slovenski gasilec ni šel na Kras pomagat za denar!" 

Facebook/Dušan Utroša

"To, da gasilci svoje poslanstvo opravljamo prostovoljno, je naš način življenja, pri katerem gre za eno samo veliko odrekanje služiti ljudem."

Pri vsem skupaj ga ob napovedi plačila za njihovo delo najbolj skrbi ena stvar. Kot pravi, bo s plačevanjem konec prostovoljnega gasilstva. Ob tem je spomnil tudi na vse druge, ki v nesrečah pomagajo ljudem.

"Tu so pogumni potapljači ter gorski reševalci, jamarji, kinologi … Tudi oni tvegajo svoje glave na velikih intervencijah in bi bili prav tako upravičeni do nadomestil," je prepričan.

Gasilcem se lahko pomaga tudi drugače!

Regijski gasilski poveljnik v nadaljevanju izpostavi, da bi lahko vlada namesto plačil povrnila stroške delodajalcem zaradi odsotnosti gasilcev z njihovega rednega dela, poravnala stroške poškodovane opreme in tehnike ter iz proračunskih in donacijskih sredstev zagotovila nakup nove gasilske opreme. Denarno pa bi lahko pomagala tudi prostovoljnim gasilskim društvom za nadaljnji razvoj in obstoj.

"Kajti ko pride do pogovora o denarju, se prostovoljstvo konča." 

Utroša je pri svojem mnenju odločen in na koncu še zapiše: "Ne zrušimo tega, kar smo več kot 150 let gradili in kar v Sloveniji v praksi deluje. Ohranimo nacionalno bogastvo, ki nam ga zavida ves svet." 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord