24. 6. 2022, 10:47

Začetek kopalne sezone: v tej slovenski reki kopanje ODSVETUJEJO!

Bobo

Zlasti domačini se radi poleti ohladijo v gorenjski lepotici, a letos žal ne bo tako.

Po doslej opravljenih analizah Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so kopalne vode na Gorenjskem večinoma čiste. A kot piše Gorenjski glas, je Selška Sora zaradi gradbenih del motna pri Podlubniku. Zato v njej do nadaljnjega odsvetujejo kopanje.

Prisotnost bakterije fekalnega izvora

Kot je ta teden pojasnila Darja Repnik iz zdravstvenega nacionalnega laboratorija, so bili vsi do sedaj odvzeti vzorci iz krajev, kjer je poleti največ kopalcev, skladni z zahtevami. Niso pa bili ustrezni vsi vzorci, ki jih je naročila Občina Škofja Loka.

Bobo

Tako sta bila rezultata vzorčenja Poljanske Sore na obeh lokacijah, na Visokem in na kopališču v Puštalu, kjer se navadno zbira največ kopalcev, ustrezna. Medtem je bil rezultat vzorca vode Selške Sore v Podlubniku v času vzorčenja na začetku junija zaradi bakterij fekalnega izvora neustrezen.

Kopanje letos tam odpade

"Glede na rezultate izvedene analize in dejstvo, da gradbena dela v sosednji občini predvidoma letos še ne bodo povsem končana, kopanje v Selški Sori letošnjo kopalno sezono odsvetujemo," opozarjajo odgovorni na škofjeloški občini.

V motni vodi je vidljivost zmanjšana in zato je nevarnost utopitve večja.

Lebdeči delci v vodi sicer nimajo neposrednega vpliva na zdravje ljudi. Imajo pa posreden vpliv na varnost kopalcev, pravijo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord