24. 5. 2022, 13:28

Zmaga novinark proti Janezu Janši

Bobo

Višje sodišče v Celju je potrdilo sodbo okrožnega sodišča, ki je Janeza Janšo spoznalo za krivega razžalitve. 

Višje sodišče v Celju je na današnji obravnavi pritožbene seje v tožbi novinark Eugenije Carl in Mojce Šetinc Pašek zoper premierja Janeza Janšo, potrdilo sodbo okrožnega sodišča, ki je predsednika vlade Janeza Janšo februarja letos spoznalo za krivega in mu dosodilo tri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta.

A ker mu niso mogli vročiti vabila, je obstajala bojazen, da bo pritožbena seja odpadla, zadeva pa bi v sredo zastarala, poroča portal 24ur.com.

Ker pa je Janšev odvetnik Franci Matoz na začetku obravnave zatrdil, da je bil njegov klient s sejo seznanjen, se je ta lahko nadaljevala.

Sodni senat je najprej ugotovil, da vabilo Janši ni bilo izkazano in torej niso bili izpolnjeni pogoji, zato naj se seja ne bi opravila. Nato pa je Janšev zagovornik Franci Matoz povedal, da je bil Janša s pritožbeno sejo zagotovo seznanjen in je tudi zahteval podatke o sestavi senata. Glede na vse povedano je menil, da so bili izpolnjeni pogoji, da se je današnja seja lahko opravila. 

Janšo je večkrat iskal vročevalec

Janšo je sicer večkrat iskal tudi pooblaščeni vročevalec pošte.

Pooblaščeni vročevalec pošte je po poročanju portala 24ur.com Janši poskušal vabilo vročiti 19., 20., 22. in 23. maja.

Po pričevanju vročevalca na naslovu, ki ga je obiskal, ni bilo parkiranih vozil. Je pa bila ograja priprta, prižgane so bile luči, iz hiše so prihajali zvoki.

Po večkratnem zvonjenju se je na oknu le prikazala njegova soproga in povedala, da njenega moža ni in ga še več dni ne bo na tem naslovu. Naročila mu je, naj vabilo pusti v predalu, saj ga ona ne bo prevzela.

Primer iz leta 2016

Povod za tožbo je bil Janšev tvit iz marca 2016, v katerem je med drugim zapisal, da na "neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P. Š."

Novinarki sta zasebno tožbo zoper njega vložili 8. aprila 2016. Po obravnavi ugovora in pridobitvi potrebnega sklepa DZ je bil predobravnavni narok izveden 13. aprila 2017. Razpisanih je bilo skupno 26 narokov, od katerih je bilo 13 preklicanih (vmes je bilo tudi obdobje epidemije, ko so veljali omejitveni ukrepi). Upoštevajoč zadržanje teka zastaranja v času protikoronskih ukrepov, zastaralni rok poteče 25. maja.

Okrožno sodišče v Celju je v primeru razžalitve novinark Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl predsednika vlade Janeza Janšo februarja letos spoznalo za krivega in mu dosodilo tri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta.

Janša je pritožbo vložil zadnji možni dan, 13. aprila. Na sodišče je prispela 17. 5. 2022 in je bila takoj posredovana oškodovankam kot tožilkam v odgovor. Novinarki sta nanjo takoj vložili odgovor in višje sodišče v Celju je 19. maja razpisalo pritožbeno sejo na 24. maj, dan pred zastaranjem.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord