5. 4. 2022, 15:09 | Vir: STA

Zadnja raziskava: s čim SMO zadovoljni in komu NE zaupamo

Profimedia

Ste se kdaj vprašali, kaj je tisto, kar najbolj tare Slovence?

Najnovejše preverjanje evropskega javnega mnenja Eurobarometer kaže, da se zdi največjemu številu slovenskih državljanov glavni izziv zdravstvena problematika, kaže pa se tudi velika nezaupljivost do medijev.

Pozitivno je, da je kar 89 odstotkov Slovencev zadovoljnih s svojim življenjem, kar nas uvršča nad povprečje Evropske unije, ki kaže 83 odstotno zadovoljstvo med svojimi prebivalci. Smo pa precej manj zadovoljni s stanjem demokracije v državi, saj sta z njim povprečno zadovoljna le dva od treh vprašanih.

Z vladnimi ukrepi za preprečevanje posledic pandemije je zadovoljna le slaba tretjina Slovencev, medtem ko so Evropejci glede ukrepov proti pandemiji razdeljeni.

Najnižje pa se uvrščamo po zaupljivosti, kjer smo uvrščeni med državami, ki so na samem robu lestvice. Nezaupljivi smo prav do vseh virov informacij, še največji delež Slovencev pa zaupa radiju, čeprav tudi temu mediju zaupa le manjšina. Državljani Slovenije so kritični tudi do nacionalnih medijev, ki naj ne bi zagotavljali zaupanja vrednih informacij. 

Raziskava je potekala med 18. januarjem in 14. februarjem letos v 39 državah ali teritorijih, od tega v 27 državah članicah EU. V Sloveniji je bilo opravljenih 1007 anket prek računalnika.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol