N. V. | 16. 4. 2023, 11:40

Zahtevno reševanje poškodovane jamarke dobro napreduje, a kritičen del šele prihaja: kako jo bodo izvlekli?

Fotografija je simbolična.

Profimedia

"Skušamo narediti vse, kar lahko človek naredi za sočloveka v takem trenutku," so dejali reševalci.

Pri raziskovanju nove jame v bližini Dolenje vasi pri Cerknici je prišlo do nesreče, smo poročali. Na globini približno sto metrov v sicer stopnjastem breznu je jamarki Jamarskega društva Rakek na glavo padel večji kamen.

Ob tem se je razbila čelada in ji poškodovala glavo. Ob padcu kamna, se je poškodovanka sesedla in padla v nezavest.

Jamarka je hudo poškodovana. Je stabilna, a v nezavesti, a se odziva na bolečinske držljaje. Jamarski reševalci in medicinska ekipa jo poskušajo rešiti že od 2. ure zjutraj. Trenutno jo rešuje 65 jamskih reševalcev, gasilci, medicinska pomoč.

O vseh postopkih reševanja ob jamarski nesreči v Vranjedolski jami pri Dolenji vasi je spregovorilo več strokovnjakov, ki sodelujejo v reševanju. Pri reševanju si nudijo podporo in "dihajo skupaj", pravijo.

Kako poteka reševanje?

Poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je dejal, da je ta projekt reševanja lahko za vzor celi Evropski uniji. Kljub temu, da je jama izjemno ozka, kar pomeni izziv za reševalce, odlično napredujejo. Pohvalil je tudi hitro odzivnost vseh pristojnih: v prvih dveh urah so bili na mestu že z logistično oporo, v treh pa je prišla medicinska pomoč.

"Skušamo narediti vse, kar lahko človek naredi za sočloveka v takem trenutku," pravi. Glede napredovanja reševanja je optimističen: "Verjamem, da bo ponesrečenka danes pripeljana v bližnjo zdravstveno ustanovo."

Jamo je treba razstreliti, da jo razširijo. Namreč nosila, s katerimi želijo ponesrečeno jamarko odnesti iz jame, so široka 70 centimetrov in dolga dva metra. 

STA/posnetek zaslona

Vodja intervencije Luka Zalokar je pojasnil, da so razstrelili že do sto metrov globine. Reševalna ekipa je že na zadnjem delu jame, raztreljevanje bo trajalo še približno dve do tri ure, pravi. "Naši reševalci so se usposabljali vrsto let," pojasni, da vejo, kaj delajo.

Transport poškodovanke iz jame

Čeprav jim za zdaj gre dobro, pomemben del šele prihaja. To bo transport poškodovanke. Zdravnica ves čas spremlja poškodovankino zdravstveno stanje. Zdravnik, ki bo zdaj zdravnico zamenjal, bo jo spremljal še ves čas reševanja in odobril potek reševanja. "Izvlek poškodovanke se bo začel po dogovoru z zdravnico ali zdravnikom," pojasni Walter Zakrajšek, vodja slovenske reševalske službe.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Cilj je, da jo poškodovanko iz jame izvlečejo horizontalno, kjer ne bo šlo, pa bodo poškodovanko obrnili tudi vertikalno. Če bo šlo kaj narobe, bodo v jami naredili malo operacijsko dvorano: "Druga nam ne bo preostalo." Zunaj bi v tem primeru bil nevrokirurg, ki bi svetoval zdravniku ali zdravnici ob poškodovanki.

Kljub temu, da je reševanje težko in naporno, strokovnjaki verjamejo, da bo akcija kmalu uspešno zaključena, kar nas lahko navdaja z upanjem.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol