25. 4. 2022, 15:13

Zakaj Evropska komisija ne želi komentirati izida slovenskih državnozborskih volitev?

Profimedia

Kljub vprašanjem novinarjev so se v Bruslju odločili ostati tiho. Odločitev je utemeljila predstavnica evropske komisije. 

Evropska komisija kljub vprašanjem novinarjev v Bruslju pričakovano ni želela komentirati izida nedeljskih predsedniških volitev v Franciji in tudi državnozborskih volitev v Sloveniji ne. 

"Kot vedno v primeru nacionalnih volitev je naš standardni odgovor, da z zanimanjem spremljamo, kaj se dogaja na nacionalni ravni in smo pripravljeni konstruktivno sodelovati z vsemi izvoljenimi predstavniki ljudstva. Ostalih vsebinskih komentarjev glede konkretne izbire volivcev nimamo", je na novinarsko vprašanje odgovorila tiskovna predstavnica komisije Dana Spinant.

"Mi ne moremo predlagati ali podpreti kateregakoli kandidata na nacionalnih volitvah, ne pred njimi in ne po njih," je bila jasna.

To pa ne pomeni, da posamezni člani komisije in drugi evropski politiki nimajo svojih stališč, ki jih tudi javno izražajo. Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je že ob neuradni razglasitvi rezultatov na Twitterju čestital Golobu in njegovi stranki za prepričljivo zmago na parlamentarnih volitvah.

"Veselim se sodelovanja s prihodnjo vlado - za uspešno in spoštovano Slovenijo, ki bo odločna zagovornica temeljnih evropskih vrednot," je dodal.

Evropski poslanec iz vrst liberalcev Guy Verhofstadt je medtem na Twitterju zapisal, da "je precej jasno, da so Slovenci - tako kot Francozi - ugotovili, da skrajno desni populizem ne ponuja nobenih rešitev v kriznih časih, samo evropska enotnost jih". "EU 2 - populisti 0," je dodal in pri tem priložil tudi fotografijo twitta nekdanjega premierja slovenske vlade. 

Ob nedeljskem volilnem razpletu je očitno vesel tudi stalni predstavnik Italije pri EU Piero Benassi.

"Včerajšnje volitve nam dajejo dve državi, ki nameravata nadaljevati po poti evropske integracije. Za tiste, ki verjamejo v Evropo, takih pa nas je veliko in jaz vanjo vsekakor verjamem, je bil včeraj dan, ki nam daje veliko pozitivnih znakov in veliko upanja v težkem trenutku," je ocenil. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.