N. V. | 17. 8. 2022, 09:29

Zakaj evropske zdravstvene kartice ne morete dobiti za nedoločen čas?

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije/Profimedia/fotomontaža

Mnogi prebivalci Republike Slovenije se vsako poletje čudijo in jezijo, ker morajo pred potovanjem v tujino znova in znova naročati evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, saj je ta večinoma veljavna le eno leto.

Pred odhodom v tujino si veliko slovenskih zavarovancev zagotovi evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

Koliko državo stanejo te kartice?

Leta 2021 je omenjeno kartico naročilo skoraj pol milijona ljudi, ki prebivajo v Sloveniji, stroški naročanja pa so skupaj s pošiljanjem znašali približno 400.000 evrov, poroča portal Žurnal24. Pričakovano je bilo največ kartic evropskega zavarovanja izdanih v poletnih mesecih.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije

Stroški izdelave ene kartice so za Slovenijo sicer zelo nizki, gre za 0,18 evra brez davka na dodano vrednost. Tu je še strošek pošiljanja, ki po veljavni pogodbi s pošto znaša 0,62 evra na kartico, vse skupaj torej državo stane 0,8 evra.

Veljavnost kartice

Veljavnost kartice določa vsaka država zase, Evropska unija pa je do sedaj pripravila le priporočila.

"Veljavnost evropske kartice je omejena na določeno obdobje, in sicer iz razloga, ker urejenosti zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji zdravstveni delavci v tujini (še) ne morejo preverjati," za Žurnal24 razlagajo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Obenem na Žurnal24 izpostavljajo, da Slovenija ne spada med tiste države članice, ki bi imele najkrajšo dobo veljavnosti evropske kartice. Tako je veljavnost kartice na primer na Poljskem le šest mesecev, v Nemčiji pa je lahko kartica veljavna le nekaj dni ali tednov.

Koliko Slovencev kartico koristi?

Iz zavoda so novinarjem Žurnala24 sporočili, da je v koledarskem letu 2021 od 499.832 izdanih kartic 14.026 slovenskih zavarovancev na podlagi evropske kartice koristilo nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve v tujini.

Kartice, veljavne pet let

Upokojenci, ki imajo obvezno zavarovanje zagotovljeno do smrti, dobijo evropsko kartico za pet let. Podobno je tudi pri mladoletnih otrocih: tudi zanje je omejena na pet let.

"Nobena država članica EU ne izdaja evropskih kartic za nedoločen čas, to bo možno šele, ko bo uvedena elektronska evropska kartica," na Zavodu za zdravstveno zavarovanje pojasnijo za Žurnal24.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ