N. V. | 6. 12. 2022, 07:00

Zakaj Miklavž otroke obdaruje s sadjem? Obstaja zanimiva razlaga

Žiga Živulović j.r./Bobo/Profimedia/fotomontaža

Prvi datum, ki se ga otroci konec leta še posebej veselijo, je 6. december, saj obdaruje Miklavž.

Na predvečer svojega godu po hišah hodi Miklavž s svojim spremstvom, angeli in parkeljni, od hiše do hiše in prinaša pridnim otrokom darila, porednim pa šibe. Pridni pogosto dobijo sadje

Zakaj nosi sadje?

Legende svetega Nikolaja oziroma Miklavža predstavljajo kot velikega čudodelca in močnega zavetnika. Po eni izmed teh legend naj bi tri hčerke siromašnega moža rešil sramotne usode s tem, ko jim je skozi okno porinil tri kepe zlata in jim tako priskrbel potrebno doto za poroko.

Profimedia

Iz tega naj bi izhajala navada, da Miklavž ponoči pusti darove, velikokrat kar jabolka, v nastavljenih posodah ali čevljih, copatih, košarah. Jabolka so poleg njega tudi na podobah svetega Miklavža kot simbol prav teh treh kep zlata.

Ni naključje, da pride pozimi

To je namreč po nekaterih starih pojmovanjih obdobje duhov. Verjeli so, da se v zimskem času na zemljo vračajo duhovi prednikov in obiskujejo svoje domove.

Marsikje so bili možje združeni v posebne zveze, ki naj bi ohranjale stike z mrtvimi. Našemili so se, duhovi pa naj bi se bili utelesili vanje. Našemljenci so imeli dvojno vlogo; po eni strani so bili zlobni, po drugi naj bi prinašali blagoslov za novo leto.

Cerkev na začetku tega ni podpirala, nato pa popustila in tako smo poganskim šegam, podobno kot pri božiču, dali novo krščansko podobo, poroča časnik Večer. Se pa je ta navada razširila iz mestnih hiš na podeželje, ne obratno, kot bi morda pričakovali.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord