N. V. | 28. 9. 2022, 11:43

Ne boste verjeli, koliko ton hrane Slovenci zavržemo v enem letu

Profimedia

Čas je, da (do)končno spremenimo svoj odnos do hrane in nakupovanja – hvaležna nam bosta okolje in denarnica.

Na svetu letno zavržemo kar tretjino vse pridelane hrane. Konkretno smo, po podatki statističnega urada Republike Slovenije, zgolj v Sloveniji v lanskem letu v povprečju zavrgli 68 kilogramov hrane na prebivalca. Od tega je 38 odstotkov predstavljalo užitni del. Največ odpadkov še vedno nastane v domačem gospodinjstvu.

Sprememba odnosa do hrane

Če kdaj, je zdaj čas, da spremenimo odnos do hrane. Zavedati se moramo, da je kakovostna hrana dobrina, zato moramo pri njeni izbiri in pripravi ravnati preudarno. Namreč, ko hrano zavržemo, gredo v nič tudi vsi viri za njeno proizvodnjo: voda, zemljišča, energija, delovna sila in kapital, opozarja Zveza potrošnikov Slovenije.

Zato kupujmo toliko, kot potrebujemo, vzemimo si čas za pripravo obrokov doma, izbirajmo, ko je to le mogoče, sezonsko in lokalno pridelano hrano. Predvsem pa to, kar kupimo, tudi porabimo.

Neodgovorno ravnanje s hrano prispeva k zvišanju cen

Odpadna hrana torej ni le okoljski problem. Poleg tega, da vpliva na povečevanje emisij toplogrednih plinov in prispeva k podnebnim spremembam, izgube hrane ogrožajo tudi prehransko varnost, razpoložljivost hrane ter pomembno prispevajo k zviševanju cen.

Profimedia

V luči draginje je zato še toliko bolj pomembno, da si prizadevamo k uvajanju ukrepov na ravni celotne prehranske verige, s katerimi bomo vplivali na zmanjšanje deleža izgub hrane.

Bodite odgovorni in informirani kupci:

  • Nakupujte preudarno. Pred odhodom v trgovino preglejte, kaj imate doma že na zalogi, pripravite si načrt obrokov vnaprej in pri tem upoštevajte tudi prehranjevanje zunaj doma. Na podlagi tega sestavite nakupovalni seznam. 
  • Živila kupujte le v količinah, ki jih boste porabili. Enako velja pri kuhanju. Skuhajte le toliko, kolikor boste pojedli. Če kupite ali skuhate preveč hrane, presežke ustrezno shranite oziroma predelajte in porabite kasneje.
  • Spremljajte rok uporabnosti živil in upoštevajte razliko med 'porabiti do' in 'uporabno najmanj do'. V trgovini izbirajte izdelke z daljšim rokom uporabnosti, če veste, da jih ne boste kmalu pojedli. Na zmanjšanje količin zavržene hrane lahko vplivate tudi z nakupom izdelkov tik pred iztekom roka, a le, če veste, da boste živila lahko takoj porabili. Na rok uporabnosti bodite pozorni tudi doma in najprej porabite tiste izdelke, ki jim bo rok prej potekel.
  • Višanje cen je lahko priložnost, da preverite, ali obstajajo kakovostne, a cenejše alternative izdelkom, po katerih radi posegate. Primerjalni testi Zveze potrošnikov Slovenije pogosto razkrijejo, da ne cena ne znamka nista vedno merilo kakovosti. Preverite rezultate testov in se informirajte o tem, kateri izdelki imajo najboljše razmerje med ceno in kakovostjo. Tako boste kupovali cenovno dostopne in kakovostne izdelke, ki jih boste ob ustreznem načrtovanju in shranjevanju zagotovo porabili.