18. 11. 2022, 21:27 | Vir: STA

Žalostno: vsak peti otrok v Sloveniji svoje duševno zdravje ocenjuje kot slabo

Profimedia

Pomembno vprašanje, na katerega po navadi ne odgovorimo iskreno je: "Kako se počutiš?" Ključno je, da začnemo ustvarjati okolja, kjer se spodbuja spregovoriti o našem počutju, toliko bolj, ko to ni dobro.

V nedavni raziskavi Unicefa Slovenija so merili samooceno duševnega zdravja otrok in mladih v Sloveniji.

Podatki so med drugim pokazali, da vsak peti otrok v Sloveniji svoje duševno zdravje ocenjuje kot slabo ter da je skoraj 50 odstotkov otrok in mladih pri sebi opazilo porast stisk in tesnobe.

Kaj lahko naredimo?

Ob takšni zastrašujoči raziskavi, se vprašamo, kakšne so rešitve, s katerimi bi lahko izboljšali tako psihično kot tudi fizično počutje.

Vsak otrok bi moral biti slišan in upoštevan in mogel imeti občutek, da lahko zaupa svoje težave tako staršem, kot tudi učiteljem in prijateljem, predlagata ambasadorki Unicefa Slovenija Aida in Julija.

Zato je ključno, da začnemo ustvarjati okolja, kjer se spodbuja spregovoriti o našem počutju, toliko bolj, ko to ni dobro. Izpostavili sta, da je otrokovo duševno zdravje enako pomembno kot fizično.

Kaj bo za to naredila vlada?

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je že prisluhnil tem podatkom in se nanje odzval: "Ključen in pomemben korak je ta, da duševno zdravje in probleme povezane z njim destigmatiziramo. Težava je predvsem v tem, da otroci ne pridejo do svetovanja, ki ga potrebujejo. Najti moramo pot, da bo otrok slišan." Kakšna je ta pot, ni pojasnil.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol