28. 4. 2022, 16:08 | Vir: STA

Bomo Slovenci ohranili svoje tudi po svetu znane pekovske izdelke?

Bobo

Eno od vodilnih podjetij v prehrambni panogi se je moralo v zadnjem času prilagoditi številnim spremembam.

Ljubljansko podjetje Žito, ki je že nekaj let v lasti hrvaške Podravke, ima novega generalnega direktorja. Karmen Pangos, ki podjetje zapušča po izteku dvoletnega mandata, bo 17. maja na mestu generalnega direktorja zamenjal Tomislav Bujanović, so sporočili.

Nekdanji predsednik uprave Zvečeva

Bujanović v Žito prihaja z mesta predsednika uprave hrvaškega podjetja Zvečevo, sicer pa je večino kariere preživel v Krašu, kjer je zasedal več vodstvenih funkcij, med drugim mesto direktorja sektorja za razvoj, investicije in nadzor ter direktorja tovarne bonbonov, so navedli v sporočilu za javnost.

Kruh, pecivo in druge pekarske izdelke bodo v Žitu pekli le še na treh lokacijah, na Vrhniki, v Mariboru in na Viču v Ljubljani. Vrata zapirajo kar v dveh obratih.

Kruh, pecivo in druge pekarske izdelke bodo v Žitu pekli le še na treh lokacijah, na Vrhniki, v Mariboru in na Viču v Ljubljani. Vrata zapirajo kar v dveh obratih.

Bobo

"Žito se prilagaja novim razmeram na trgu in doživlja spremembe, ki bodo zagotovile podjetju stabilnost in omogočile novo rast. Žito je pomemben del skupine Podravka in slovenskega gospodarstva, našo ambicijo po nadaljnjem razvoju in rasti pa najbolje potrjuje načrtovanih deset milijonov evrov naložb v našo pekarsko dejavnost," je dejal Bujanović. Prepričan je, da jim bo investicija omogočila okrepitev izvoza visokokakovostnega kruha in pekovskih izdelkov.

Ohranjanje visoke kakovosti

Ob tem je slovenskim potrošnikom zagotovil, da bodo ne glede na dogajanja na trgu surovin in koncentracijo njihove proizvodnje na manjšem številu lokacij njihovi izdelki še naprej široko dostopni. "Ohranjamo visoko kakovost in nadaljujemo z razvojem in inovacijami, s čimer lahko ponudbo uspešno prilagajamo novim trendom in pričakovanjem potrošnikov," je še izpostavil.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Žito Slovenija (@zito_slo)

Pandemija močno vplivala na panogo

Dosedanja direktorica Pangos je poudarila, da je pandemija močno in negativno vplivala na poslovanje njihove celotne panoge, ter da razmere, v katerih so delovali, niso bile lahke. "Po vsem, kar nam je prinesla pandemija covida-19, nove izzive prinaša kriza zaradi vojne v Ukrajini. Zaradi nadaljevanje negativnih vplivov na poslovanje je vstop v proces prestrukturiranja nujen, da bi s tem postavili temelje za okrevanje dobičkonosnosti in zagotovili dolgoročno vzdržnost poslovanja," je dejala.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Žito Slovenija (@zito_slo)

Pangosova je dodala, da se je zahvaljujoč moči in podpori skupine Podravka začel nov investicijski cikel, zato z zadovoljstvom zaključuje mandat.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ