K. Ž. | 16. 2. 2024, 15:38

Znane nove podrobnosti o incidentu na Onkološkem inštitutu, v katerem so operirali napačnega bolnika (kdo je kriv za zamenjavo?)

Direktorica Medicinskega centra Barsos Urša Murn. Predstojnik Inštituta za patologijo, prof. dr. Jože Pižem.

24ur/posnetek zaslona

Na Onkološkem inštitutu so zaradi zamenjave vzorcev želodec odstranili napačnemu bolniku. Zdaj so pristojni podali nove informacije.

Kot so poročali, je na Onkološkem inštitutu prišlo do resne medicinske napake, ki je povzročila nepotrebno operacijo pacienta. Po neuradnih informacijah je bil zaradi rakavega obolenja osebi odstranjen želodec, a se je kasneje izkazalo, da diagnoza raka ni bila pravilna.

Napaka se je zgodila zaradi zamenjave tkivnih vzorcev med dvema pacientoma s strani zunanjega izvajalca Medicinskega centra Barsos, ki skrbi za diagnostične postopke. Posledično je bila izvedena operacija na napačni osebi, kakšno pa je stanje osebe, ki je dejansko imel raka, pa za zdaj še ni jasno.

Več podrobnosti o resnem dogodku so predstavili predstavniki Medicinskega centra Barsos, kjer naj bi zamenjali vzorce, predstavniki Inštituta za patologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in Onkološkega inštituta Ljubljana.

Na tiskovni konferenci so izjave podali direktorica Medicinskega centra Barsos Urša Murn, predstojnik Inštituta za patologijo, prof. dr. Jože Pižem, dr. med., strokovna direktorica onkološkega inštituta, izr. prof. dr. Irena Oblak, dr. med., in predstojnik sektorja operativnih dejavnosti na Onkološkem inštitutu Ljubljana, doc. dr. Gašper Pilko, dr. med.

STA/Tamino Petelinšek

Dogodek močno obžalujejo

"Izredno mi je žal, da moram sporočiti, da se je zgodil neljubi dogodek, ki ga vsi iskreno obžalujemo," je začela direktorica Medicinskega centra Barsos Urša Murn. Kot je dejala, je bila 4. oktobra lani opravljena gastroskopija želodca pri dveh pacientih. Pri obeh je bil vzet biopsijski vzorec, ki sta bila poslana na inštitut za patologijo, kjer so v enem vzorcu ugotovili prisotnost rakavih celic. Pacient, je bil nato napoten na nadaljnje zdravljenje, na Onkološkem inštitutu so tudi prisotnost rakavih celic potrdili. Pacient je bil operiran konec oktobra.

Direktorica je bila o dogodku obveščena 8. januarja in sprožila preiskavo. 10. januarja so podali zaprosilo za ponovno analizo in identifikacijo vzorcev. V fazi oddajanja in sprejemanja vzorec niso ugotovili napak. 1. februarja so bili obveščeni, da je prišlo do zamenjave vzorcev. Zdravnik je naslednji dan o zamenjavi obvestil oba vpletena pacienta. Kasneje so rakavemu bolniku ponovno vzeli vzorec ter ga napotili na nadaljnjo zdravljenje.

Kot je še dejala direktorica, za zdaj ni jasno, kaj točno je bil vzrok zamenjave. "Sprejeli smo dodatne preventivne ukrepe in zaostrili ukrepe," je dejala ter dodala, da bodo iskali dodatne protokole, da se tovrstne zamenjave ne bodo več dogajale. Medtem so v tesnem stiku z obema pacientoma ter jim nudijo potrebno pomoč. Kot je še povedala direktorica, medijev o tem niso sprva obveščali, saj sta jima bila prioriteta oba vpletena pacienta. Dodala pa je, da bi vsekakor o dogodku obvestili javnost, četudi ne bi noben medij poizvedoval.

Pacient je prestal operacijo želodca ter nato okreval. Kasnejša analiza odstranjenega tkiva je pokazala, da vzorec ne vsebuje rakavih celic. Kasneje so tem obvestili vse pristojne ter tudi Medicinski center Barsos. Kasneje so o tem obvestili tudi bolnika, ki pa je bil o neljubem dogodku obveščen že iz strani Barsosa, je povedal dr. Pilko. Pacientu je bila prav tako nudena psihološka pomoč, rakavi bolnik pa se nadaljnjo zdravi.

"Sprva je bil bolnik, kateremu je bil želodec odstranjen, šokiran zaradi zamenjave. A obenem srečen, ker nima raka. Ponujena mu je bila tudi psihološka pomoč, ki pa jo je tudi zavrnil," je še povedal dr. Pilko. Kot je še potrdil, se rakavi bolnik ne zdravi na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Pojasnil je še, da lahko bolniki brez želodca živijo normalno življenje, a z ustrezno dieto in določenimi dodatnimi vitamini. Njihovo življenje je lahko običajno.  

Predstojnik sektorja operativnih dejavnosti na Onkološkem inštitutu Ljubljana, doc. dr. Gašper Pilko, dr. med.

Predstojnik sektorja operativnih dejavnosti na Onkološkem inštitutu Ljubljana, doc. dr. Gašper Pilko, dr. med.

24ur/posnetek zaslona

"Ravno skrbnost zaposlenih je bila tista, zaradi česar smo sploh posumili, da je prišlo do zamenjave vzorcev pri diagnostiki," je še povedala dr. Oblak. Med drugim so še potrdili, da bodo z Barsosom še naprej sodelovali. Kot je še dejala direktorica Barsosa, naj bi po njenih informacijah rakav bolnik že dobil zdravljenje. A nenavadno je, da sama trdi, da je bolnik dobil nadaljnje zdravljenje, a s podatki, kje ga je dobil, ne razpolaga. Prav tako je dejala, da ne more podati več informacij glede bolnika, saj ta želi ostati anonimen. Tako je trenutno stanje njegovega zdravja še vedno nejasno.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol