K. Ž. | 20. 10. 2023, 15:23

Mahnič na sodišču slavil zoper Klakočar Zupančičevo, zdaj zahteva njen odstop

Borut Živulović/Bobo

Kranjsko sodišče je ugodilo Mahničevi pritožbi na globo, ki mu je bila izdana na podlagi neprimernega zapisa o Urški Klakočar Zupančič.

Več kot očitno Žanu Mahniču ne bo treba "požreti svojih besed", saj je kranjsko sodišče ugodilo njegovi pritožbi. Mahnič se je odpravil na sodišče po tem, ko mu je policija izdala globo zaradi neprimernega zapisa o predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič.

Mahnič je namreč julija lani na družbenem omrežju X (nekdanjem Twitterju) objavil posnetek zaslona intervjuja s Klakočar Zupančičevo, ki je nosil naslov "Jaz nisem le en predal, jaz sem več predalov." Mahnič je objavo še pospremil z vprašanjem, od kdaj se shizofreniji reče predal.

Klakočar Zupančič je zaradi omenjene objave poslanca na policijo podala prijavo, policija pa je odločila, da je Mahnič naredil prekršek po zakonu o javnem redu in miru ter mu naložila globo v višini 250,38 evra, poroča portal N1. Mahnič je takrat jasno dejal, da globe ne bo plačal, stvar pa je nato romala na sodišče.

Nataša Kupljenik /BOBO

Tako je zdaj kranjsko sodišče ocenilo, da je Mahničeva pritožba utemeljena. "Ker oškodovanka zaseda pomembno mesto v družbi, je nedvomno podan javni interes, da se komentira in govori o njenem delu, nastopanju pred javnostjo in načinu predstavljanja oziroma zastopanja države. Kot javna osebnost mora v skladu s sodno prakso izkazati višjo stopnjo strpnosti in prenašati tudi oznake, v katerih gre za izrazito negativne vrednostne sodbe," je zapisalo sodišče. Na sodišču so še dodali, da Mahničeva objava sicer presega mejo okusnega, a vendar pravica do svobode izražanja zajema tudi nespoštljivo komunikacijo. Pri tem so še poudarili, da mora biti meja sprejemljive kritike pri osebah, ki opravljajo javne funkcije, precej višja.

Po odločitvi sodišča je Mahnič že takoj stopil pred kamere ter delil svoj uspeh z javnostjo. Tako je jasno in glasno dejal, da je odločitev okrajnega sodišča v Kranju po njegovem mnenju dokaz, da so dvomi v pravno znanje Klakočar Zupančičeve utemeljeni. Prav tako Mahnič ni izgubljal časa in se je hitro podal na omrežje X, kjer je med drugim pozval Klakočar Zupančičevo, naj odstopi z mesta predsednice.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol