STA/P.M. | 3. 4. 2023, 17:23

Zaostrovanje razmer na RTV Slovenija: posledice tudi za gledalce

Profimedia/RTV Slovenija/fotomontaža

Vodstvo javne televizije in njihov novinarski sindikat nista uspela zbližati stališč, kaj bo sledilo že v kratkem?

Novinarski sindikati Radiotelevizije Slovenija (RTVS) zaostrujejo stavkovne aktivnosti. Ker jim na pogajanjih s predstavniki delodajalcev ni uspelo zbližati stališč, bodo v torek izvedli napovedano stavko novinarjev RTVS. Stavkali bodo od polnoči do polnoči, vsebine na RTVS pa bodo okrnjene oziroma prilagojene, so sporočili.

Pogajanja se nadaljujejo

Pogajalska skupina stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTVS in pogajalci na delodajalski strani so zjutraj znova sedli za pogajalsko mizo, vendar jim stališč glede avtonomije in profesionalnih standardov, ki so prva stavkovna zahteva, ni uspelo zbližati. Generalno vodstvo stavkovnega odbora Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS (KNS) je zato sprejelo sklep, da se stavka, napovedana za 4. aprila, izvede, saj pogoji za njeno ustavitev niso izpolnjeni. Nadaljujejo pa se intenzivna pogajanja za sklenitev stavkovnega sporazuma.

Profimedia

Med zahtevami izpostavljajo dostojne delovne pogoje, varno okolje in dostojno plačilo za vse, spoštljiv odnos nadrejenih, profesionalne, strokovne in etične odločitve ter odstop nezakonitega vodstva.

Ob tem dodajajo, da so stavkajoči z vodstvom RTVS podpisali sporazum o določitvi zagotovitve minimuma delovnega procesa.

Glavna razloga za zaostritev 

Po navedbah odbora stavkovne aktivnosti zaostrujejo tudi zato, ker sta dve sodbi o nezakonitem imenovanju generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha in nezakoniti razrešitvi direktorice Natalije Gorščak, potrdili opozorila novinarskih sindikatov, da vodstvo RTVS deluje nezakonito in neprofesionalno.

Andrej Grah Whatmough

Andrej Grah Whatmough

Borut Živulović/Bobo

S poslabšanjem pogojev dela se po njihovih navedbah soočajo vsi zaposleni, zaradi neprofesionalnih potez vodstva in padca ugleda javnemu zavodu pa tudi zaposleni postajajo tarče nezadovoljstva javnosti, opozarjajo.

"Vodstvo RTVS se odgovornostim izogiba, pri protipravnih, nezakonitih in neprofesionalnih ravnanjih pa ga podpirata programski in nadzorni svet. Nestrokovne, neprofesionalne in sporne programske odločitve v. d. direktorja Televizije Slovenija (TVS), ki ignorira strokovno presojo zaposlenih, so vrhunec rušenja profesionalnih in programskih standardov na TVS," izpostavljajo.

RTV Slovenija

Spomnili na aneks k pogodbi o plačni diskriminaciji

Tega je vodstvo RTVS decembra lani podpisalo z drugima reprezentativnima sindikatoma. Aneks je sicer popravil nekatere plačne krivice, a je izpustil najslabše plačane zaposlene, sedanjemu vodstvu, ki je na svojih položajih očitno nezakonito, pa zagotovil zlata padala v obliki visokih odpravnin.