A. B. | 29. 4. 2022, 12:08

Prvič v zgodovini bo državni zbor v Sloveniji vodila ženska

Profimedia

Koalicijska pogajanja o sestavi vlade Roberta Goloba so v polnem teku, pri tem pa se je zgodila tudi zgodovinska sprememba. Kakšen je bil njen komentar? 

Zakonodajno vejo oblasti bo prvič v zgodovini samostojne Slovenije vodila ženska, in sicer podpredsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič.

Čeprav je bila po informacijah N1 sprva predvidena za mesto ministrice za pravosodje, pa je po torkovem sestanku predsednika zmagovalne stranke Roberta Goloba in predsednice v prihodnje druge največje koalicijske stranke SD Tanje Fajon prišlo do preobrata. 

V krajšem pogovoru za N1 Klakočar Zupančič tega ne zanika, za zdaj zgolj zadržano pravi: "Bila bi počaščena, če bi me predsednik stranke predlagal na to mesto. O tem sicer nato odloča državni zbor."

Za izvolitev na to mesto kandidat/-ka potrebuje absolutno večino na tajnem glasovanju, torej najmanj 46 poslanskih glasov.

Profimedia

 
Pričakovati je, da bodo poslanke in poslanci o kandidaturi Klakočar Zupančič glasovali na ustanovni seji novega sklica državnega zbora, ki bo glede na napovedi predsednika republike Boruta Pahorja 13. maja.

Klakočar Zupančič bi bila v primeru izvolitve, ki sicer glede na razmerje sil v DZ ni vprašljiva, prva ženska na tem položaju.

Od prve ustanovitve državnega zbora leta 1992 so tega vodili: Herman Rigelnik, Jožef Školč, Janez Podobnik, Borut Pahor, Franc (Feri) Horvat, France Cukjati, Pavel Gantar, Ljubo Germič, Gregor Virant, Janko Veber, Milan Brglez, Matej Tonin, Dejan Židan in Igor Zorčič.

Profimedia

Nekdanjo sodnico je javnost spoznala decembra 2020, ko je v zaprti Facebook skupini objavila do aktualne vlade zelo kritičen zapis, premierja Janeza Janšo pa je označila za "velikega diktatorja".

Objava je prišla do državnega sekretarja v Janševem kabinetu Vinka Gorenaka, ki jo je javno objavil na svojem blogu in zahteval odziv sodnega sveta in predsednika vrhovnega sodišča. S tem dejanjem je izgubila mesto vodje oddelka za etažno lastnino na ljubljanskem okrajnem sodišču. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord