J. B. | 20. 10. 2022, 07:00

Zapore cest zaradi Ljubljanskega maratona: poglejte zemljevid, ki vam bo olajšal pot na volitve

Profimedia/fotomontaža

Pred nami je pestra nedelja, ki bo postrela tako z volitvami novega predsednika kot tudi Ljubljanskim maratonom. Zapore cest zaradi športne prireditve so neizogibne, za vas smo pripravili zemljevid, ki vam bo olajšal pot na volišča.

Prihaja nedelja, kakršnih v zgodovini Slovenije ni bilo veliko. Ne samo, da bomo 23. oktobra državljani volili novega predsednika, hkrati bo v prestolnici potekala tudi tekaška prireditev Ljubljanski maraton.

Zapore cest od 8.45 dalje, promet po koncu maratona sproščen ob 15. uri

Prav zato se marsikdo boji, da bo otežen, celo onemogočen dostop do volišč. Toda kot so pojasnili pri Državni volilni komisiji, je strah povsem odveč.

Državna volilna komisija se je z organizatorji športne prireditve in vodstvom Mestne občine Ljubljana dogovorila za različne ukrepe, ki bodo Ljubljančanom kljub začasnim prometnim zaporam omogočili neoviran dostop do volišč.

Najpomembnejši podatek vsekakor je, da bo na ulicah slovenske prestolnice promet povsem sproščen do 8.45 in potem tudi od 15. ure dalje. Odgovorni zato vse tiste volivke in volivce, ki se nameravajo na volišče odpraviti z osebnimi vozili, pozivajo, naj to storijo v omenjenem času.

Na nobeni zapori zaradi maratona se ne bo čakalo več kot 15 minut

"Volivke in volivci, ki bodo na volišča odšli peš, ne bodo imeli težav, saj bodo prostovoljci, policisti, gasilci in redarji zagotavljali prehode povsod, tudi na križiščih, ki so na območju trase maratona. V času maratona bo na vseh linijah mestnih avtobusov zagotovljen brezplačen prevoz. Organizatorji maratona so še zagotovili, da volivci, ki bodo do volišč želeli z avtomobili, na nobeni zapori ne bodo čakali več kot 15 minut," so sporočili iz Državne volilne komisije.

vw-ljubljanskimaraton.si/www.openstreetmap.org

Da bi zaradi občasnih zapor volivkam in volivcem kar najbolj olajšali dostop do volišč, bo po vsej Ljubljani na voljo tudi kar nekaj brezplačnih parkirišč in celo brezplačna uporaba vozil na električni pogon.

Zaradi maratona, zapor cest in volitev tudi brezplačno parkiranje

"Omogočeno bo brezplačno parkiranje osebnih vozil na vseh parkiriščih P+R, od koder bodo vozili mestni avtobusi. Na odseku Dolenjske ceste, kjer bo omogočeno parkiranje osebnih vozil na voznem pasu, bosta za prevoz do volišč na voljo tudi dve vozili na električni pogon (tako imenovani kavalir). Brezplačno parkiranje bo omogočeno tudi na parkiriščih pri Strelišču Rudnik (Dolenjska cesta 11), trgovini Mercator (Dolenjska cesta 43) in Lekarni Ljubljana (Rakovniška ulica 4). Prevozi bodo zagotovljeni tudi do tako imenovanih volišča omnia, ki bo na Gospodarskem razstavišču (Dunajska cesta 18, Marmorna dvorana). Volivke in volivci, ki bodo pravočasno oddali vlogo za glasovanje na tak imenovanem volišču omnia v Ljubljani, bodo prek elektronske pošte obveščeni o možnih dostopih z osebnim vozilom do parkirišča v bližini Gospodarskega razstavišča," so dodali pri Državni volilni komisiji.

V času cestnih zapor bo z avtomobilom možno prečkati 14 križišč na trasi Ljubljanskega maratona:

1. Center: Slovenska - Tivolska - Trg OF
2. Bežigrad: Bežigrad - Dunajska cesta - Linhartova ulica po 11. uri
3. Bežigrad: Samova ulica - Dunajska cesta - Topniška ulica
4. Bežigrad: Posavskega ulica - Dunajska cesta - Dimičeva ulica
5. Bežigrad: povezovalna cesta med Slovenčevo in Dunajsko - Dunajska cesta - Cesta Janeza Porente
6. Bežigrad: Slovenčeva ulica - Bevkova cesta
7. Šiška: Goriška ulica - Litostrojska ulica
8. Šiška: Pečnikova ulica - Celovška cesta - Ulica Jožeta Jame
9. Šiška: Plešičeva ulica - Regentova cesta - Korenčanova ulica
10. Šiška: Regentova cesta - Majorja Lavriča ulica
11. Šiška: Draga - Šišenska ulica - Pod hribom
12. Vič: Gregorinova ulica - Rožna dolina cesta II
13. Trnovo: Barjanska cesta - Cesta v Mestni log
14. Fužine: Zaloška cesta - Kajuhova ulica 

V času Ljubljanskega maratona bodo popolne zapore prometa na naslednjih cestah in ulicah: Slovenska, Dunajska, Ulica 7. septembra, Slovenčeva, Podmilščakova, Samova, Drenikova, Aljaževa, Goriška, Cesta ljubljanske brigade, Ul. Jožeta Jame, Pečnikova, Regentova, Vodnikova, Šišenska, Večna pot, Pot Roberta Blinca, Pot za Brdom, Cesta na Brdo, Rožna dolina cesta II., V., IV., III., Šestova, Tržaška, Aškerčeva, Groharjeva, Riharjeva, Kolezijska, Gerbičeva, Koprska, Cesta v mestni log, Kopačeva, Hladnikova, Jurčkova, Dolinškova, Knezov štradon, Peruzzijeva, Ob dolenjski železnici, Orlova, Ižanska, Hradetskega, Litijska, Kajuhova, Šmartinska, Luize Pesjakove, Savska, Štajerska I., II., III., Božičeva, Dunajska, Tavčarjeva, Miklošičeva, Pražakova, Slomškova, Resljeva, Kopitarjeva,  Vodnikov trg, Ciril-Metodov trg, Stritarjeva, Dalmatinova, Slovenska, Kongresni trg.

Preberite tudi dodatne informacije glede maratona, zapore cest in volitev

Vse dodatne informacije o zaporah cest in ulic zaradi športne prireditve si lahko preberete tudi na uradnih straneh Ljubljanskega maratona in Državne volilne komisije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.