N. V. | 30. 11. 2022, 09:05

Zaposleni v centru za socialno delo na dopustih, potrebne pomoči pošiljajo k humanitarcem: "Naj vam oni 'zrihtajo' kaj financ"

Profimedia

"Vaš kontakt mi je predala socialna delavka, ker gre ona zdaj na dopust, pa mi vi lahko vmes 'zrihtate' kaj financ," se glasi sporočilo, ki ga je prejela humanitarka Ninna Kozorog na zaseben elektronski naslov.

Ustanoviteljica in nekdanja predsednica društva Humanitarček Ninna Kozorog tudi sredi noči prejema elektronsko pošto ljudi, ki se nanjo obračajo po pomoč. 

Kozorogova, ki se je pred nekaj meseci po 11 letih umaknila iz društva, ki ga je skupaj s sodelavci tudi ustanovila, tovrstna sporočila prejema na zasebni elektronski naslov: "Saj ne, da bi bil moj elektronski naslov kakšna posebna skrivnost ali zagonetka. A vendar je moj osebni. Za prijatelje. Sodelavce. Za družino." Ker je teh sporočil vedno več, je gospo, ki se je nanjo obrnila v stiski, vprašala, kje je dobila njen kontakt.

"Vaš kontakt mi je na centru za socialno delo predala socialna delavka, ker gre ona zdaj na dopust, pa mi vi lahko vmes 'zrihtate' kaj financ," je prostovoljki pojasnila gospa v stiski.

Prelaganje dela na prostovoljce

Zaposleni v državnih institucijah, ki naj bi skrbele za sistemsko pomoč ranljivim, odgovornost prelagajo na društva, kjer delujejo prostovoljci, da si lahko sami privoščijo dopust.

"Brez besed. Le odraz tega, kam tonemo. Kot posamezniki, kot družba," piše Kozorogova ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je pristojno za centre za socialno delo, sprašuje, ali "bi si lahko tudi prostovoljci vzeli dopust kot tetke na CSD? Komu potem predamo te ljudi? In čemu so namenjeni sistemski socialni transferji, če se raje izčrpava društva?"

Poudarja, da ne želi posploševati, saj je v letih svojega humanitarnega dela srečala "ogromno srčnih socialnih delavcev in delavk, s katerimi smo šli skupaj rešitvam naproti". Toda ne more sprejeti prelaganja odgovornosti na prostovoljce, "ker gre nekdo iz državne ustanove na dopust".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.