12. 4. 2022, 19:15 | Vir: STA

Ajda Brlec je na zaslišanje preiskovalne komisije prišla z odvetnikom Matozom

Profimedia

Preiskovalna komisija DZ, ki ugotavlja domnevno nezakonito financiranje SDS, je zaslišala pričo iz Telekoma Slovenije. 

Ajda Brlec je od letos zaposlena kot vodja enote digitalizacije in razvoj IKT rešitev na Telekomu Slovenije. Seje komisije se je udeležila skupaj z odvetnikom Francijem Matozom. 

Na večino vprašanj, ki ji jih je zastavil podpredsednik parlamentarne komisije Jani Möderndorfer ni želela odgovarjati, kar je utemeljila s tem, da se vprašanja nanašajo na čas zunaj obdobja, za katerega je pristojna preiskovalna komisija.

"Glede na to, da se vprašanje nanaša na leto 2020, menim, da ste zunaj pooblastil vaše komisije," je odgovarjala Brlec. Kot je tudi pojasnila, je na Telekom prišla konec leta 2019, "tako da težko karkoli komentiram oz. se opredelim do obdobja pred mojo zaposlitvijo," je pojasnila Brlec. 

Podpredsednik parlamentarne komisije Jani Möderndorfer je spomnil, da je Telekom Slovenije že kmalu po nastopu aktualne vlade podpisal pogodbo z Inštitutom za avtorsko pravico, ki ga je pred tem ustanovil podjetnik Blaž Rant.

Iz omenjene pogodbe je razvidno, da Telekom inštitutu kot posredniku plačuje nadomestilo za distribucijo Nova24TV in več drugih programov. Iz omenjenega naslova naj bi se na Nova24TV, ki je v lasti več članov SDS, vsak mesec nateklo 100.000 evrov, težava pa je, da Telekom pred tem pogodb v zvezi z nadomestilom za distribucijo televizijskih programov nikoli ni podpisoval preko posrednikov, je med drugim poudaril Möderndorfer.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jani Möderndorfer (@jani_moderndorfer)

"Potem pa je nastopila nova vlada in samo nekaj tednov zatem je prišlo do podpisa omenjene pogodbe, in to brez pogajanj. Zato preiskovalno komisijo zanima, kako to, da je Telekom Slovenije čez noč spremenil svojo poslovno politiko in je pogodbo podpisal s posrednikom, ne pa z izdajateljem programa Nova24TV," je Brlecovo spraševal Möderndorfer. Ob tem je spomnil, da Telekom Slovenije od lani vodi član SDS Cvetko Sršen, ki je pred tem delal na Pošti Slovenije.

Komisija bi morala danes zaslišati tudi predsednika uprave Telekoma Slovenije Cvetka Sršena, vendar se je Sršen zaradi bolezni opravičil, je pojasnil Möderndorfer.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.