B.A. | 29. 3. 2023, 14:41

Zaradi Golobovih besed zavrelo: pod vprašaj je postavil celotno davčno reformo

Borut Živulovič/BOBO

Zaradi njegovih izjav je v koaliciji zavrelo, oglasili pa so se mnogi akterji, ki so sodelovali pri njenem snovanju. 

Predsednik vlade Robert Golob je v oddaji Preverjeno preizpraševal reforme in kritiziral delo ministrstva za finance, še posebej do vodilnega Klemna Boštjančiča. Po njegovem mnenju jim je spodrsnilo pri komuniciranju davčne reforme. 

"Tako kot zna ekipa Danijela Bešiča Loredana na zdravstvenem ministrstvu prepričati javnost, zakaj potrebujemo zdravstveno reformo, sem pričakoval, da bo uspelo tudi ekipi na ministrstvu za finance. Pa ji ni. Nam je spodrsnilo," je razložil v oddaji in napovedal, da bo prihodnjo davčno reformo komuniciral sam

Borut Živulović/Bobo

Reforme zaradi ljudi 

S sklicem na zgornjo izjavo je javno kritiko namenil Boštjančiču. Ta njegovih izjav ne želi komentirati, za spletni časnik Finance.si je dejal le, da kot minister ne misli odstopiti.

Poudaril je, da je namen reform izboljšanje življenja vseh prebivalcev. Če z omenjeno ne bodo znali prepričati, bodo reformo opustili. Edina izjema pri tem je zdravstvena reforma: "Reform se ne lotevamo zaradi nas, temveč zaradi ljudi," je potrdil. 

"Če te zgodbe ne bomo znali sestaviti na ta način, potem davčne reforme sploh ne potrebujemo in je ne bomo izvajali. Zagotovo pa je ne bomo izvajali v škodo večine ljudi."

Razložil je, da je reforma razdeljena na dva dela: "Pripraviti moramo takšno reformo, ki bo zmanjšala obremenitev iz plač, ki bo stimulativna za mlade, ki bo stimulativna za visoko izobražene, da bodo ti ostali doma, in ki bo ob tem spodbujala tudi gospodarski razvoj." Šele, ko bodo imeli ta korak, se bodo posvetili premoženju. "Tu ne govorimo o nepremičninah, ki so danes dobro urejene. V ta del se ne bomo spuščali, nikomur ne bomo nepremičnin jemali kar tako." 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.